ukenru
sud-dozvoliv-viluchiti-pidrobniy-list-u-sudi-ispaniyi-yakiy-pereshkodiv-v-ekstraditsiyi-kolobova

Суд дозволив вилучити підробний лист у суді Іспанії, який перешкодив екстрадиції Колобова

 • 6240 переглядiв

КИЇВ. 19 січня. УНН. Печерський районний суд Києва надав дозвіл старшому слідчому в особливо важливих справах Генеральної прокуратури України вилучити у Національній судовій колегії Іспанії підробний лист за підписом заступника Генпрокурора, який перешкодив в екстрадиції колишнього міністра фінансів України Юрія Колобова. Про це йдеться в ухвалі суду, опублікованого в Єдиному держреєстрі судових рішень, передає УНН.

В ухвалі зазначається, що невстановлені особи у період березня-жовтня 2015 року направили лист нібито за підписом заступника Генпрокурора до Іспанії, в якому вказувалося, що Колобов у кримінальному провадженні, де його підозрюють у вчинені злочину, передбаченого ч.5 ст.191 ККУ, проходить як свідок.

Слідством встановлено, ідеться у рішенні, що такий лист було підроблено для того, щоб перешкодити у видачі екс-міністра фінансів. За цим фактом ГПУ розпочала провадження ще у жовтні 2015 року.

Зазначається, що ГПУ подала до Печерського районного суду Києва клопотання про надання їм доступу до листа за нібито підписом заступника Генпрокурора та супроводжувальних до нього документів, який перебуває у другому відділі з кримінальних справ Національної судової колегії Іспанії.

Столичний суд задовольнив клопотання і надав старшому слідчому ГПУ доступ з можливістю вилучення у Національній судовій колегії Іспанії оригінал листа наданого стороною захисту та супровідних документів, а також копій документів, які свідчать про участь у справі щодо екстрадиції екс-міністра фінансів осіб, які є його захисниками.

Нагадаємо, 4 березня 2015 року екс-міністра фінансів Юрія Колобова затримали в Іспанії.

23 березня 2015 року Генеральна прокуратура України звернулася до Міністерства юстиції Іспанії з запитом про його екстрадицію для притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення особливо тяжкого злочину.

У січні 2016 року Національна судова палата Іспанії ухвалила рішення не видавати Україні Юрія Колобова. 

Згодом Генеральна прокуратура України отримала від Іспанії офіційну відповідь про відмову в екстрадиції в Україну колишнього міністра фінансів Юрія Колобова. 

Також зазначимо, що у жовтні Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом підробки листа про те, що екс-міністр фінансів Юрій Колобов є свідком у справі, в якій йому оголошено про підозру. 

У травні 2017 року Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що суд надав дозвіл Генеральній прокуратурі України на здійснення спеціального (заочного) досудового розслідування щодо екс-президента України Віктора Януковича та екс-міністра фінансів Юрія Колобова у справі розкрадання державних коштів на створення спеціальної системи зв’язку “Укртелекому”. 

Українські Національні Новини

Кримінал та НП