ssha-oholosyly-spetsoperatsiiu-iz-zakhystu-sudnoplavstva-u-chervonomu-mori

США оголосили спецоперацію із захисту судноплавства у Червоному морі

 • 36687 переглядiв

Сполучені Штати оголосили про початок спецоперації під назвою "Prosperity Guardian" для захисту судноплавства у Червоному морі, на тлі атак єменських хуситів. Про це заявив очільник Пентагону Ллойд Остін, повідомляє пресслужба відомства, пише УНН.

Червоне море є критично важливим водним шляхом, який був важливим для свободи судноплавства, і головним комерційним коридором, який сприяє міжнародній торгівлі. Країни, які прагнуть підтримувати основоположний принцип свободи судноплавства, повинні об’єднатися, щоб впоратися з проблемою, яку створює цей недержавний суб’єкт(хусити – ред.),

- йдеться в повідомленні.

Деталі

Повідомляється, що операція "Prosperity Guardian" об’єднує кілька країн, зокрема Сполучене Королівство, Бахрейн, Канаду, Францію, Італію, Нідерланди, Норвегію, Сейшельські острови та Іспанію, для спільного розв'язання проблем безпеки в південній частині Червоного моря та Аденської затоки.

Це міжнародний виклик, який вимагає колективних дій. Тому сьогодні я оголошую про започаткування операції "Prosperity Guardian", важливої нової багатонаціональної ініціативи з безпеки під егідою Об’єднаних морських сил та керівництва їх оперативної групи 153, яка зосереджується на безпеці в Червоному морі,

- заявив Остін.

Доповнення

Хусити почали атаки на кораблі в Червоному морі ще минулого місяця. Спочатку вони заявляли, що націлюватимуться на судна, які мають стосунок до Ізраїлю. На початку грудня вони напали на американський есмінець USS Carney.

Тепер вони стверджують, що нападають на судна, які прямують до Ізраїлю, хоча за даними моніторингових ресурсів, принаймні у частини атакованих кораблів були вказані інші країни призначення. Хусити обіцяють продовжувати напади доти, доки Ізраїль не припинить свій наступ у секторі Гази.

Спеціальний посланник США з питань Ємену Тім Лендеркінг напередодні заявив, що Вашингтон хоче створити "найширшу можливу" морську коаліцію для захисту кораблів і дати сигнал хуситам, що не будуть терпіти напади.

Трафік через Червоне море становить від 10 до 12 відсотків світових морських перевезень - це п'ять відсотків світових обсягів транспортування нафти.

Британський есмінець збив невідомий дрон у Червоному морі 16.12.23, 13:51

Популярні

Новини по темі

В міноборони рф заявили про ранкову атаку дронами

 • 117930 переглядiв