ukenru
ssha-i-kitay-pochali-napratsyuvannya-domovlenostey-schodo-torgivli

США та Китай почали напрацьовувати домовленості щодо торгівлі

 • 10361 переглядiв

КИЇВ. 30 грудня. УНН. Дональд Трамп, заявивши про істотний прогрес в переговорах про торгівлю між США і Китаєм, ймовірно, кілька прикрасив реальний стан речей, однак сторони приступили до вироблення домовленості в цій сфері. Про це йдеться в статті, опублікованій в суботу газетою The Wall Street Journal, передає УНН.

Раніше Трамп після телефонної розмови з головою КНР Сі Цзіньпіном написав в Twitter, що консультації про угоду "просуваються дуже добре". За словами джерел видання, Трамп "міг перебільшити то, в якій мірі сторони близькі до угоди". За їх словами, Трамп "намагався заспокоїти ринки", ситуація на яких в останні дні була нестабільною.

Разом з тим, за словами джерел, "учасники консультацій з боку Китаю і США почали вироблення угоди, яка могла б зняти напруженість, збільшивши обсяги експорту США і пом'якшивши вимоги, які серйозно ускладнюють американським фірмам роботу в Китаї". Як говориться в публікації, після зустрічі, що відбулася 1 грудня, між Трампом і Сі Цзіньпіном, сторони "представили ряд ініціатив в сфері торгівлі".

"Пекін також, як очікується, запропонує забезпечувати іноземним фірмам більш широкий доступ до сектору фінансових послуг, а також до інших (секторам економіки - ред), які користуються великим інтересом", - наголошується в матеріалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сі Цзіньпін закликав лідерів держав БРІКС протистояти протекціонізму

Американська сторона, за відомостями видання, домагається від представників КНР більш докладної інформації про те, які заходи Китай міг би зробити на цьому напрямі.

Крім того, США розраховують отримати гарантії того, що "Пекін не скористається іншими методами для створення перешкод у роботі іноземних фірм", в тому числі в сферах видачі ліцензій, дотримання екологічних норм і землекористування.

"Вашингтон також хоче гарантувати, що американські фірми отримають вигоду швидко, а отримання даних дозволів не розтягнеться на довгі роки", - йдеться в публікації.

За словами джерел, США також домагаються від Китаю "ослаблення обмеження на імпорт сільськогосподарської продукції, що може дозволити американським фермерам швидко наростити обсяги експорту кукурудзи та іншої продукції". За даними видання, сторони також обговорюють можливість створення владою Китаю більш сприятливих умов для поставок в КНР рису з США.

Як повідомляв УНН, 7 грудня КНР і США зробили заяву, що вони переконані в тому, що сторонам вдасться протягом наступних 90 днів укласти угоду з торгівлі.

Переговори США і КНР із питань торгівлі були припинені у середині вересня, коли була скасована поїздка китайської делегації на чолі з віце-прем’єром Держради Лю Хе в Вашингтон у відповідь на введення адміністрацією Трампа підвищених мит на імпорт з Китаю.

З 24 вересня в США вступили в силу мита в розмірі 10% на ввезені з КНР товари, загальна вартість яких оцінюється в 200 млрд доларів. Китай відповів митами в розмірі від 5% до 10% на імпорт з США на суму 60 млрд доларів. Трамп при цьому висловив намір приступити до нового етапу реалізації обмежувальних заходів, а якщо Пекін вирішить піти на відповідні кроки, ввести додаткові тарифи стосовно китайських товарів і послуг. Раніше президент США також заявив, що його адміністрація вивчає питання про введення 25-відсоткового мита на імпорт легкових машин для захисту американської автомобільної промисловості.

Українські Національні Новини

Економіка