ukenru
situatsiya-kritichna-zapasi-vugillya-na-tes-z-listopada-vpali-u-5-5-razi

"Ситуація критична": запаси вугілля на ТЕС з листопада впали у 5,5 рази

 • 16089 переглядiв

КИЇВ. 26 січня. УНН. Запаси вугілля на складах ТЕС з початку листопада 2020 року зменшилися у 5,5 рази - ситуація критична. Про це заявили напередодні у пресслужбі Укренерго, передає УНН.

Цитата

"Залишається критична ситуація із запасами вугілля на складах ТЕС. Зокрема, станом на 24 січня, запаси вугілля на ТЕС (всіх марок) з початку листопада 2020 року зменшилися у 5,5 рази", - заявили в Укренерго.

Деталі

За даними Укренерго, станом на 24 січня запаси вугілля на ТЕС скоротилися до 455,3 тис. тонн, із них газового вугілля – в 7,3 рази до 291,6 тис тонн, антрацитового – в 2,2 рази до 163,7 тис. тонн. При цьому, близько 50% запасів вугілля зосереджено лише на двох ТЕС – Луганській та Слов’янській.

При цьому там зазначили, що на кінець тижня в порівнянні з початком запаси газового вугілля на ТЕС зросли на 3% (у вихідні було накопичено більше, ніж використано на 24 тис. тонн).

Водночас оновлені дані щодо запасів вугілля на складах ТЕС надає Міненерго. За даними міністерства, станом на 26 січня, на складах антрацитового вугілля (на п'яти ТЕС) - 159,3 тис. тонн, а газового вугілля (на 11 ТЕС) - 292,6 тис. тонн. Разом - 451,9 тис. тонн. Тож, за два останні дні тенденція щодо зниження запасів продовжилася.

Доповнення

У РНБО ще 15 січня скликали нараду щодо безперервного енергопостачання населенню, обговоривши зокрема й проблему з постачанням вугілля на ТЕС у необхідній кількості.

Водночас, в Укренерго запевнили, що на тлі такої ситуації "жодних відключень будь-яких категорій споживачів за минулий тиждень (18-25 січня - ред.) та станом на зараз не відбулося, графіки обмеження потужності (ГОП) та аварійного відключення (так звані "віялові відключення") не застосовувалися і наразі не плануються до застосування". Інформація про можливість таких заходів раніше з'явилася у мережі.

Додамо, що така загроза виникла на тлі зростання тарифів на газ, ситуацію з якими з початку січня намагається врегулювати влада, а також з відміною пільгового тарифу на електроенергію.

Так, ще 22 грудня УНН повідомив, що новопризначений в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко і уряд скасують пільговий тариф для населення на електроенергію. А вже 28 грудня 2020 року влада офіційно зробила українцям “подарунок під ялинку”: з 1 січня 2021 року була скасована пільгова ціна на електроенергію для населення — тепер ціна становить 1,68 грн за 1 кВт-год.

Через тотальне підвищення тарифів на "комуналку", у тому числі й значного зростання вартості газу для побутових споживачів, українці масово почали виходити на протести по всій країні. На тлі цього влада взялася шукати шляхи для зниження тарифів і субсидіювання, зокрема, людей, які для опалення використовують електрокотли. Українцям з великими платіжками за світло збираються "роздати" 1,4 млрд грн - як компенсацію.

Українські Національні Новини

Економіка