ukenru
sichneva-sesiya-parye-mezentseva-pidbila-pidsumki

Січнева сесія ПАРЄ: Мезенцева підбила підсумки

 • 15115 переглядiв

КИЇВ. 28 січня. УНН. Сьогодні, 28 січня, завершилася січнева частина сесії ПАРЄ 2021 року. Попри те, що ПАРЄ не обмежила повноваження Росії в Асамблеї, як того вимагала українська делегація, для України це рішення все одно є проміжною перемогою. Про це в своєму Telegram-каналі заявила голова української делегації в ПАРЄ, народна депутатка Марія Мезенцева, інформує УНН.

Цитата:

“Який позитив є у рішенні ПАРЄ? На дебатах щодо повноважень РФ в ПАРЄ українська делегація підняла питання Криму та Донбасу, порушення прав людини з боку РФ. Зокрема, міжнародному співтовариству розповіли про тортури у в'язниці "Ізоляція" в тимчасово окупованому Донецьку”, - заявила керівниця української делегації в ПАРЄ.

Деталі

За її словами, Асамблея абсолютною більшістю ухвалила поправку про те, що підтвердження повноважень делегації РФ не є визнанням її права на анексію/окупацію території. Фактично ПАРЄ вкотре наголосила, що не визнає анексію Криму Російською Федерацією.

“Резолюція, що була ухвалена, містить ті положення, за які максимально боролась наша делегація і які відрізняють її від минулорічної резолюції, коли також оскаржувались повноваження РФ в ПАРЄ”, - додала Мезенцева.

Зі слів нардепки, Асамблея закликала Російську Федерацію:

- виконати всі раніше ухвалені резолюції по Криму, Донбасу та захисту прав людини на тимчасово окупованих територіях України;

- виконати рекомендації, сформульовані Венеційською комісією у своєму висновку щодо проєкту поправок до Конституції РФ;

- утримуватися від порушення основних свобод та прав людини, зокрема свободи вираження поглядів, зібрань та об'єднань, та звільнити пана Навального, а також мирних демонстрантів та його прихильників;

- утриматися від ухвалення нових законів, які запроваджують додаткові обмеження щодо діяльності громадянського суспільства, журналістів та опозиційних політиків та привести їх у відповідність до стандартів Ради Європи;

- виключити зі списку небажаних організацій Школу політичних студій Ради Європи.

Мезенцева відзначила, що не голосували за рішення про підтвердження повноважень делегації РФ представники делегацій Молдови, Австрії, Швеції, Португалії, Іспанії, Литви, Німеччини, Грузії, Сан Марино, Естонії, Чехії, Латвії, Франції, Хорватії, Польщі, Швейцарії, Словенії, Ліхтенштейну, Туреччини, Словаччини.

"Європа не хоче ізоляції Росії, тому що звір в клітці стає занадто злим і непожерливим. Але наше завдання – не припиняти тиск на окупантів і порушників прав людини у всій Європі", – підсумувала нардепка.

Доповнення

Сьогодні, 28 січня, Парламентська Асамблея Ради Європи (ПАРЄ) не підтримала, ініційоване Україною та її партнерами, оскарження повноважень делегації Російської Федерації.

На поточній сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи відбулися вибори нового генерального секретаря Асамблеї, за підсумками, новим Генсеком обрали Деспіну Чатсіваліу-Цовіліс.

Українська делегація в ПАРЄ під час візиту до Генсекретарки Ради Європи Марії Пейчинович-Бурич обговорила, зокрема потенційне розширення платформи діаспори на міждержавні рівні.

Українські Національні Новини

Політика