shukaiut-inshyi-sposib-demonstratsii-pidtrymky-ukraina-ne-otrymaie-zaproshennia-do-nato-na-samiti-vlitku-nyt

Шукають інший спосіб демонстрації підтримки: Україна не отримає запрошення до НАТО на саміті влітку - NYT

 • 21679 переглядiв

Україна не отримає офіційного запрошення вступити в НАТО на саміті у Вашингтоні в липні, але країни-члени хочуть знайти інший спосіб продемонструвати свою довгострокову підтримку Україні.

На Вашингтонському саміті в липні Україна не отримає офіційного запрошення вступити до НАТО. Але країни-члени хочуть в інший спосіб показати, що вони підтримують Україну "в довгостроковій перспективі". Про це повідомляє The New York Times, передає УНН.

За даними NYT, представники Альянсу згодні з тим, що офіційне запрошення України вступити в НАТО не відбудеться на урочистостях, запланованих у Вашингтоні в липні.

"У НАТО немає бажання приймати нового члена, який через угоду про колективну безпеку альянсу втягнув би його в найбільшу сухопутну війну в Європі з 1945 року", - йдеться в повідомленні.

Тому в НАТО шукатимуть якусь золоту середину, щось на кшталт членства, але досить вагоме, щоб показати, що Альянс підтримує Україну "в довгостроковій перспективі", як висловився цього тижня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

За словами високопоставлених західних дипломатів, які брали участь в обговореннях, поки що залишається незрозумілим, що саме це буде.

Як пише NYT, пропозиції, висунуті цього тижня на зустрічі міністрів закордонних справ у Брюсселі щодо надання НАТО більшого контролю над координацією військової допомоги, фінансування та навчання українських збройних сил, були одразу ж зустрінуті зі скептицизмом.

Сполучені Штати і Німеччина, як і раніше, виступають проти пропозиції Україні почати переговори про членство в Брюсселі, як вони це зробили на торішньому саміті у Вільнюсі, і хочуть, щоб це питання було знято з обговорення в липні, незважаючи на аналогічний процес у Європейському Союзі, який був схвалений минулого літа. зима.

"Але вони хочуть дати Україні конкретні зобов'язання, які вона зможе виконати. Спроби чітко визначити, які умови має виконати Україна, щоб почати переговори з НАТО, ще не просунулися вперед", - йдеться в повідомленні.

Доповнення

2 квітня державний секретар США Ентоні Блінкен висловив сподівання, що саміт НАТО у Вашингтоні цього літа буде сфокусований на "дорожній карті" вступу України до Альянсу.

У березні віцепрем'єр-міністр України Ольга Стефанишина заявила, що ключові противники запрошення України до НАТО - це США і Німеччина. Союзники закликають Київ не псувати "атмосферу" на Вашингтонському саміті.

Також у березні вона заявляла, що Україна і США окремо готуються до Вашингтонського саміту.

Анна Мурашко

Війна

    Популярні

    Новини по темі