ukenru
shmigal-26-sichnya-vidzvituye-pered-nardepami-u-radi-schodo-tarifnikh-pitan

Шмигаль 26 січня відзвітує перед нардепами у Раді щодо "тарифних питань"

 • 13344 переглядiв

КИЇВ. 13 січня. УНН. Народні депутати заслухають прем'єр-міністра Дениса Шмигаля у Раді щодо тарифів 26 січня. Про це повідомив лідер фракції ”Голос” Ярослав Железняк у Telegram-каналі, передає УНН.

“Перший пленарний день (26 січня) нового року почнеться із заслуховування прем’єра з питань тарифів”, — написав Железняк.

Нардеп також додав, що під час наради за участю керівництва парламенту та лідерів фракцій Шмигаль поінформував про рішення держрегулювання цін (price-cаp) на газ з лютого на період карантину (фактично до кінця опалювального сезону до 120 днів).

“Ніби як навіть сподіваються на підтримку МВФ в даному питанні. Буде Вітренко вести сьогодні переговори. Подивимося, чим закінчиться”, — написав Желензняк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відбулося “тарифне” засідання у Разумкова: відомо, що вирішили

Щодо електрики, то за словами нардепа, уряд хоче дати механізм у вигляді монетизації субсидії замість скасованої пільги.

" Щодо законів: Раду поки тільки Кабмін просить прийняти законопроект “про малі облгази”, - додав Железняк.

Нагадаємо, що вже кілька тижнів у низці міст України тривають масові акції протесту проти зростання тарифів, які влада обіцяла не підвищувати.

Ще у грудні 2019 року Президент України Володимир Зеленський анонсував зниження тарифів для людей на майже 50%, але “щось пішло не так”.

Днями, за інформацією пресслужби ОП, в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко представив “попередній план із суттєвого зниження тарифів на газ та встановлення ціни, яка була б справедливою з точки зору споживача”.

Вже під час вчорашньої зустрічі народних депутатів від фракції “Слуга народу” із прем’єром Денисом Шмигалем, в. о. міністра енергетики Юрієм Вітренком та головою НАК “Нафтогаз” Андрієм Коболєвим було представлено два плани виходу з “тарифної кризи”. Перший - “Нафтогаз” стає єдиним постачальником газу для населення, другий — встановлення максимальної маржинальності.

З огляду на заяви представників влади відзначимо, що ще 22 грудня УНН повідомив, що новопризначений в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко і уряд скасують пільговий тариф для населення на електроенергію.

А вже 28 грудня 2020 року влада офіційно зробила українцям “подарунок під ялинку”: з 1 січня 2021 року була скасована пільгова ціна на електроенергію для населення — тепер ціна становить 1,68 грн за 1 кВт-год.

Водночас ГК “Нафтогаз України” повідомила про підвищення ціни на газ для своїх побутових клієнтів за місячним контрактом — з 6,33 грн/куб. м у грудні до 7,22 грн/куб. м у січні наступного року — на 14%, підключення до річного тарифного плану для нових клієнтів призупиняється з нового року.

Українські Національні Новини

Політика