ukenru
shchonaimenshe-36-nezakonno-zasudzhenykh-krymskykh-politviazniv-potrebuiut-nehainoi-meddopomohy-ombudsmen

Щонайменше 36 незаконно засуджених кримських політв'язнів потребують негайної меддопомоги - омбудсмен

 • 22076 переглядiв

Неналежні умови утримання та ненадання необхідної медичної допомоги призвели до того, що український політв'язень Тофік Абдулгазієв втратив майже половину своєї ваги, а щонайменше 36 з 216 незаконно засуджених кримських політв'язнів потребують негайної медичної допомоги.

Неналежні умови утримання та ненадання необхідної медичної допомоги призвели до погіршення стану здоров’я українського політв’язня Тофіка Абдулгазієва. Чоловік схуд майже вдвічі. Наразі щонайменше 36 незаконно засуджених кримських політв'язнів з 216 потребують негайної медичної допомоги. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, передає УНН.

Інформацію щодо стану здоров’я українського політв’язня Тофіка Адбулгазієва родичам не надають: рф продовжує зухвало порушувати міжнародне гуманітарне право. Неналежні умови утримання та ненадання необхідної медичної допомоги призвели до погіршення стану здоров’я українського політв’язня Тофіка Абдулгазієва. У в’язниці Верхньоуральська челябінської області кримський татарин схуд майже вдвічі - до 59 кг. Таку інформацію отримав від його дружини та адвокатів 

- повідомив Лубінець.

Він зазначив, що 22 березня Абдулгазієва госпіталізували до спеціалізованої туберкульозної лікарні в критичному стані, але начмед в’язниці запевнив дружину, що стан чоловіка - задовільний.

Проте їй не кажуть, яке лікування він проходив, фактично замовчують про реальну картину здоров’я політв’язня. Наразі щонайменше 36 незаконно засуджених кримських політв'язнів з 216 потребують негайної медичної допомоги, з них 27 — кримські татари 

- додав Лубінець.

Нагадаємо

Активіста "Кримської солідарності" доправили до в'язниці міста Верхньоуральська в липні 2023 року.

До арешту й ув'язнення Абдулгазієв брав участь в організації заходів для дітей кримських політв'язнів. Був активістом "Кримської солідарності", звукооператором, учасником проекту "Кримське дитинство".

У травні 2022 року Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону засудив Тофіка Абдулгазієва за звинуваченням у причетності до забороненої в Росії ісламської партії "Хізб ут-Тахрір". Його засудили до 12 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з першими 5 роками у в'язниці.

22 березня Абдулгазієва доставили з російської в'язниці в туберкульозну лікарню в Челябінську.

Павло Башинський

Здоров'я