ukenru
sandu-pro-vikradennya-chausa-krapku-sche-ne-postavleno-pitannya-bude-obgovoryuvatisya-z-ukrayinoyu

Санду про викрадення Чауса: крапку ще не поставлено, питання буде обговорюватися з Україною

 • 26433 переглядiв

КИЇВ. 19 липня. УНН. Питання, пов'язане з викраденням українського колишнього судді Миколи Чауса, буде підніматися на переговорах з Україною. Про це заявила президент Молдови Майя Санду в інтерв'ю виданню "Коммерсант", передає УНН.

Цитата

"Крапка не поставлена, бо наші МВС і прокуратура ще працюють. Будемо обговорювати це питання з Україною", - заявила Санду.

Деталі

Як зазначає президент Молдови, у відносинах з Україною "було неприємно, те, що сталося з цим суддею".
Вона наголосила, що у Молдови є й інші серйозні питання з Україною. Зокрема, Санду називає важливим питання Дністра. Вона зазначила, що Молдова наполягатиме на вирішенні цього питання за допомогою Євросоюзу.

У той же час, президент Молдови заявила про важливість збереження хороших відносин з Україною.

Нагадаємо

У серпні 2016 року НАБУ порушило справу проти Чауса - слідство встановило, що суддя отримав хабар 150 тис. доларів готівкою, з яких 80 тис. сховав у дволітрову банку.

Однак без рішення парламенту відразу затримати суддю не змогли - через суддівський імунітет. Згодом Чаус перестав з'являтися на допити в НАБУ, його оголосили в розшук.

6 вересня того ж року Верховна Рада зняла недоторканність з Чауса, а Солом'янський райсуд Києва дозволив його затримати. Інтерпол оголосив Чауса в розшук в листопаді 2016 року, а через кілька місяців - 1 березня 2017 року - суддю затримали в Кишиневі.

Додамо

3 квітня 2021 року стало відомо, що в Молдові в Кишиневі викрали Миколу Чауcа.

17 травня цього року в Telegram-каналі з'явилося відеозвернення Чауса про можливе викрадення якого повідомлялося з початку квітня.

Він заявив, що планує повернутися в Україну і заперечив, що його викрали в 2021 році.

Пізніше стало відомо, що прокуратура Молдови по боротьбі з організованою злочинністю і особливих справах вивчає відеозапис, на якому український екссуддя Микола Чаус, каже, що з ним все в порядку, він знаходиться в безпеці, і його ніхто не викрадав.

Президент Молдови Майя Санду вже доручила провести розслідування цієї справи. Глава МВС Молдови Павло Войко заявив, що Чауса викрали іноземці, які вже перетнули кордон з Україною.

Після викрадення в Кишиневі українського судді Миколи Чауса президент Молдови двічі намагалася провести телефонну розмову з Президентом України Володимиром Зеленським, але безуспішно.

8 травня стало відомо, що Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактами викрадення екссудді Миколи Чауса і незаконного переправлення його через державний кордон.

Українські Національні Новини

Політика