rosiia-vbyla-sotni-liudei-okupanty-prykhovuiut-kilkist-zahyblykh-na-khersonshchyni-cherez-kakhovskoi-hes-associated-press

росія вбила сотні людей: окупанти приховують кількість загиблих на Херсонщині через підрив Каховської ГЕС - Associated Press

 • 29321 переглядiв

Розслідування AP виявило, що росіяни занизили кількість жертв повені в Херсоні, ймовірно, на сотні. Окупанти ховали жертв у братських могилах і контролювали видачу свідоцтв про смерть.

росіяни приховують кількість жертв від червневої повені на Херсонщині, що сталася внаслідок руйнування Каховської ГЕС військами рф. Згідно з розслідуванням журналістів Associated Press йдеться про сотні загиблих, передає УНН.

Деталі 

Видання з'ясувало, що окупаційна влада Херсонщини навмисно занизила кількість загиблих під час повені, що охопила значні території окупованого лівого берега Дніпра на Херсонщині.

На Херсонщині окупанти поховали у братських могилах десятки загиблих унаслідок підриву Каховської ГЕС - Генштаб28.06.23, 20:12 • [views_1382985]

У розмові з журналістами, свідки пояснили, що окупанти контролювали видачу свідоцтв про смерть, а тіла загиблих, на які не претендувала родина, вилучались. 

За даними, які озвучила рф, під час повені 59 людей потонули на території, яку вона контролює. Але журналісти AP дійшли висновку, що лише в окупованих Олешках, де на момент повені проживало приблизно 16 000 осіб, кількість жертв обчислюється принаймні сотнями. 

Масштабу цієї трагедії не тільки Росія, але навіть Україна не усвідомлює. Це величезна трагедія

- заявила медсестра Світлана, яка на момент повені працювала на Херсонщині.

У виданні наголошують, Україні, ймовірно, ніколи не вдасться встановити точну кількість загиблих. Навіть після деокупації цього регіону і проведення всіх слідчих дій, віднайти тіла всіх жертв буде надскладним завданням.

Журналістам вдалось поговорити з трьома медиками та волонтером, які працювали над обліком загиблих на Херсонщині. Частину тіл ховали у групових могилах, але, невпізнаних, росіяни забрали та вивезли у невідомому напрямку. 

Місцеві розповіли, що мали закритий Telegram-чат, де перебувають 3 000 мешканців Олешків, люди писали про тіла, які лежать на вулицях, потім окупанти їх зібрали і вивезли в невідомому напрямку.

Близько 400 будинків повністю зруйновані внаслідок підриву Каховської ГЕС02.07.23, 07:04 • [views_693855]

Медсестри, які погодились говорити з журналістами на умовах анонімності, розповіли, що в Олешках окупанти заборонили видавати свідоцтва про смерть від повені. Їм було наказано списувати смерті на інші причини.

Свідки кажуть, що в перші три дні повені, коли окупаційна влада просто втекла з Олешок, люди самостійно ховали загиблих. 

Згодом, коли окупанти повернулись, вони наказали направляти загиблих від повені на розтин в інші заклади Херсонської області, в Каланчак, Скадовськ і Генічеськ. Там лікарі, затверджені окупаційною владою, відповідали за видачу довідок після проведення судово-медичних експертиз.

Таким чином повний контроль над підрахунком загиблих перейшов у руки окупантів.

Доповнення 

Зазначається, що на тлі масових поховань окупанти злякались та почали завозити вакцини проти гепатиту А, дизентерії та черевного тифу. росіяни боялись, що через значну кількість загиблих в регіоні почнеться епідемія.

Місцеві кажуть, що перші тіла були поховані в центрі міста (біля церкви), оскільки 90% міста було під водою. Вони не були обліковані лікарнею, ні розтином, ні часом смерті.

Територія, яка постраждала через підрив російськими окупантами Каховської ГЕС, більша ніж зона відчуження ЧАЕС – Рувін25.12.23, 15:25

Тіла зібрали, пересипали хлоркою та поховали в братській могилі, щоб вони не почали розкладатися на вулицях.

За оцінками медиків, загалом в Олешках потонули від 200 до 300 людей. Більшість – старшого віку, хто фізично не міг покинути свої домівки або піднятися на дах. Однак більшість опитаних журналістами свідків говорить, що братських могил було  набагато більше. 

Частина медиків, які працювали на окупованій території і підтримували контакт з українською владою намагались вести облік загиблих і навіть передавали свідоцтва про смерть від повені Світлані Сердюковій. 

Вона керувала один з медзакладів в екзилі і  дистанційно вела облік реєстру в підконтрольній уряду Україні.

Проте після того, як окупанти взяли під  контроль видачу свідоцтв про смерть і почали самостійно опікуватись всіма тілами загиблих облік для України став неможливим. 

Нагадаємо

6 червня 2023 року близько 3:00 російські військові підірвали Каховську греблю на Херсонщині. В Укргідроенерго зазначили, що ГЕС повністю зруйнована і відновленню не підлягає.

У зоні з загрозою затоплення опинилися до 80 населених пунктів. Наразі, рівень води у Дніпрі після підриву дамби увійшов в природнє русло. 

рф не допускає представників ООН на окуповані території, які постраждали через підрив Каховської ГЕС19.06.23, 02:59 • [views_963675]

Володимир Омельченко

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    Мінцифри реалізувало 90 відсотків запланованого на 2023 рік

     • 57029 переглядiв