rf-vidkryla-kryminalni-spravy-proty-ponad-600-polonenykh-ukraintsiv-zmi

рф відкрила кримінальні справи проти понад 600 полонених українців - ЗМІ

 • 41325 переглядiв

Станом на 30 червня 2024 року Україні відомо про 620 своїх громадян, захоплених росією, яких переслідують у фіктивних судових процесах, причому 29 полонених були повернуті під час повномасштабного вторгнення.

Станом на 30 червня цього року Україні відомо про 620 полонених росією громадян, проти яких є кримінальне переслідування. Про це Суспільному повідомили у пресслужбі Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, передає УНН.

"29 "засуджених" полонених або тих, щодо кого почали фейкові кримінальні провадження в країні-агресорці, вдалося повернути за час повномасштабного вторгнення", - розповіли в Корштабі.

Щодо загальної цифри, то станом на 30 червня 2024 року обліковано 620 громадян України в полоні рф, щодо яких наявна інформація про кримінальне переслідування. Карні справи відкривають у російській федерації або в окупації - на території невизнаних псевдореспублік Донбасу - "лнр" та "днр".

Лубінець: в росії більше ніж 400 жінок перебувають у статусі військовополонених09.07.24, 12:06

Раніше повідомлялося, що в Україні в Реєстрі зниклих безвісти за особливих обставин зараз є дані про понад 51 тисячу людей. Як зазначили правозахисники, родини безвісти зниклих людей часто не знають, куди звертатися по допомогу та які державні гарантії можна мати.

Що відомо про псевдосуди росії над полоненими

У листопаді 2023 року в Росії вперше засудили українського військового: Південний окружний військовий суд засудив військовополоненого Антона Чередника до 19 років виправної колонії суворого режиму з відбуванням перших трьох років у в'язниці. Чоловік служив у морській піхоті, у квітні 2022 року опинився у полоні під час боїв за Маріуполь.

У березні так званий суд терористичного угруповання "днр" засудив десятьох полонених військовослужбовців полку "Азов", у квітні шістьох українських бійців (з них троє "азовців").

Лубінець про ситуацію з дотриманням росіянами Женевської конвенції: зявляються позитивні моменти26.06.24, 19:27

У травні в "днр" засудили щонайменше вісьмох українських військовополонених. Як пояснювала Суспільному Донбас головна консультантка Східного регіонального центру Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Олена Матвієнко, такі окупаційні суди проводять, аби навпаки показати дотримання якихось законів.

Антоніна Туманова

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    Макрон погодив відставку уряду та прем’єра Франції Атталя

     • 13625 переглядiв

    Викрадення немовляти на Полтавщині: пошуки тривають

     • 90817 переглядiв