rf-ne-zmozhe-dosiahty-svoikh-tsilei-v-ukraini-stoltenberh

рф не зможе досягти своїх цілей в Україні - Столтенберг

 • 27819 переглядiв

Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що росія не досягне своїх цілей в Україні

росія, попри великі військові зусилля, не зможе досягти своїх цілей в Україні, переконаний Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, пише УНН з посиланням на DW.

Деталі

Метою повномасштабного вторгнення рф в Україну, заявив він в інтерв'ю dpa, було прагнення президента росії володимира путіна перешкодити руху України в НАТО та ЄС. Утім, як зауважив Столтенберг, через два роки війни Україна ближча до НАТО та ЄС, ніж будь-коли.

"путін втратив Україну назавжди", - заявив Столтенберг, додавши, що це велика стратегічна поразка для росії.

Генсек висловив упевненість, що Україна врешті досягне своєї мети - вступу в НАТО.

Столтенберг також вказав на величезну ціну, яку рф доводиться платити за війну проти України. За його словами, росія уже втратила сотні літаків, тисячі танків і 300 тисяч солдатів, а через війну зросла інфляція та знизився рівень життя, і рф тепер сильніше політично ізольована, ніж раніше.

Водночас Столтенберг застеріг від того, щоб розраховувати на швидке завершення війни з огляду на розвиток подій. Зокрема, він вказав на відсутність ознак зміни курсу путіна після ймовірного переобрання на виборах в березні. "У нас немає жодних ознак того, що путін змінить свої цілі та свою політику. Він і надалі намагатиметься окупувати більше території", - сказав Столтенберг.

Водночас він утримався від коментування планів України щодо додаткової мобілізації, зазначивши, що ніхто не розуміє потреби в солдатах краще за самих українців.

Військові запропонували мобілізувати 450-500 тисяч людей – Зеленський 19.12.23, 18:53

"Українці показали, що вони здатні захистити себе, дати відсіч, особливо коли вони отримують зброю від Німеччини та багатьох інших країн НАТО", - сказав Генсек і закликав рішуче продовжувати підтримку України.

Зокрема, він закликав союзників вивчити можливість надання Україні більшої кількості оборонного обладнання шляхом внесення змін до існуючих угод з третіми країнами. "Загалом, нам потрібно нарощувати наше виробництво, щоб краще допомагати Україні та краще захищати себе", - зазначив Генсек НАТО.

Як вказує dpa, плани ЄС щодо постачання Україні мільйона артилерійських снарядів до весни 2024 року не будуть виконані. Однією з причин цього є те, що щонайменше 40 відсотків виробництва експортується до третіх країн. На думку Столтенберга, питання полягає в тому, чи дійсно потрібно експортувати так багато.

Спільне виробництво зброї з країнами НАТО є, але його потрібно наростити - Данілов21.12.23, 10:22

Юлія Шрамко

Війна

Популярні

Новини по темі

рф не зможе досягти своїх цілей в Україні - Столтенберг

 • 27819 переглядiв

Нацбанк представив набір монет, присвячених "Щедрику"

 • 21715 переглядiв