reforma-shkilnogo-kharchuvannya-v-ukrayini

У Мінвідновлення показали, як просувається реформа шкільного харчування на Київщині

 • 1166198 переглядiв

КИЇВ. 11 серпня. УНН. В рамках реформи шкільного харчування, запровадженою Першою леді Оленою Зеленською, профільними відомствами опрацьовується модернізація шкільних харчоблоків та реалізація проєкту будівництва фабрик-кухонь. Пілотна фабрика-кухня запрацює з вересня у Бучі, пише УНН з посиланням на Мінвідновлення.

Цитата

"Завдання Мінвідновлення — створити нормативні та інфраструктурні умови для оновлення харчоблоків в школах та дитячих садочках. Вже запропонували проєктантам посібник для врахування всіх будівельних норм та вимог моделей харчування при проєктуванні нових харчоблоків. Цей інструмент уже є в громад і багато з них успішно ним користуються. Ми ж зі своєї сторони працюємо над посиленням інституційної спроможності громад, яка б дозволила їм ефективно використовувати такі інструменти", - повідомили у відомстві.

Деталі

Мінвідновлення разом з Міносвіти, Держпродспоживслужбою, ОВА та Національною асоціацією громадського харчування провели зустріч щодо впровадження ініційованої Першою леді Оленою Зеленською реформи шкільного харчування. У фокусі - модернізація шкільних харчоблоків та реалізація проєкту будівництва фабрик-кухонь.

Пілотний об’єкт проєкту фабрики-кухоні наразі будується в Бучі. Очікується, що вона запрацює зі стартом нового навчального року і охопить понад 7,5 тисяч дітей. Зазначається, що споживачами продукції нової фабрики-кухні буде 31 школа Бучі та населених пунктів Бучанської, Немішаївської, Бородянської громад Київської області.

Доповнення

Будівництво пілотної фабрики-кухні в Бучі було розпочато у квітні. Проєкт реалізується за підтримки Говарда Баффета та Річарда Бренсона. 

У 2019 році за ініціативи першої леді Олени Зеленської стартувала реформа харчування у школах та садочках. Кабінет міністрів затвердив План заходів. Обов'язки Міністерств і відомств були розписані до 2023 року. Зазначалось, що впродовж  2,5 років у закладах середньої освіти має бути здійснена модернізація всіх харчоблоків. Крім цього, запровадилась на постійній основі державний моніторинг харчових продуктів, що постачаються до закладів середньої освіти.

Зараз у парламенті зареєстровані два законопроєкти: № 9032-1 и № 9033-1.

Перший – вносить зміни до Податкового кодексу. На мінеральні та газовані води з додаванням цукру та інших підсолоджувачів, ароматичних речовин встановлюється ставка податку у розмірі 0,1 євро (4 грн) на один літр напою.

Другий визначає, що 50% виручених коштів спрямовуються на реалізацію програм профілактики та лікування захворювань, які виникають від регулярного вживання солодких газованих напоїв. Ще 50% буде спрямовано на програму дитячого харчування в школах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кіпер про реформу шкільного харчування: плануємо створити кулінарні хаби на півночі та на півдні регіону

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    росіяни за добу поранили дев'ятьох жителів Донеччини - ОВА

     • 710577 переглядiв