Радивилівські голубці з млинцями визнали культурним надбанням українців та внесли до переліку нематеріальної культурної спадщини України. Про визнання кулінарних наїдків Рівненщини повідомили у тамтешній обласній військовій адміністрації, передає УНН.
Наприкінці року ми маємо ще один здобуток у проєкті "Рівненщина на смак". Тож кіровоградські "Голубці" доповнено традиційною стравою з Рівненщини - "Голубці з млинцями". Ми не тільки бережемо свої традиції, а й разом з іншими областями формуємо неповторну гастрономічну спадщину України. Дякуємо Міністерству та нинішньому його очільнику - Ростиславу Карандєєву за підтримку.
Деталі
Міністерство культури та інформаційної політики України прийняло рішення про розширення переліку Елементів нематеріальної культурної спадщини "Приготування української традиційної страви "Голубці" стравами з різних регіонів України.
Тож на рівні із голубцями з кіровоградщин тепер хначиться ще одна позиція від рівненщини – "Голубці з млинцями" або "Рулетики по-радивилівськи".
В тамтешній ОВА відзначили, що їхні голубці зх млинцями є неодмінним атрибутом місцевої кухні, складником обрядовості, а господині, які вміють її приготувати, користуються особливою повагою.
Страву готували й у будній, і на свята. А також на весілля, хрестини, для поминального обіду, під час родинних і релігійних свят.
Зазначається, що рецепт голубців належить жінці, яка у молоді роки була у наймах у заможних людей, що проживали в селі Перенятин (раніше – торгове містечко Перенятин), і принесла його у свою родину. В той час голубці з млинцями готувалися тільки на великі свята: Пасху, Різдво, Храмове свято, дні народження.
Поділились у Рівненській ОВА й рецептом чудо-страви:
Для фаршу беруть свинину або м'ясо курки чи індика. Млинці готують як на молоці і яйцях, так і на воді. Також їх печуть із гречаного борошна, не солодкі, а присолені. Зараз в тісто додають сік буряка і мелену зелень, що надає їм особливого забарвлення. Качан капусти вибирають із зеленим тонким листям без товстих прожилок. Листя пропарюють і ділять навпіл. У фарш додають цибулю і моркву, сіль, перець і лавровий лист. Далі на листок кладуть млинець, на нього – фарш і щільно закручують рулетиком. На дно глиняного посуду чи чавунця шарами викладають картопляні кружальця, листя капусти, змащуючи їх свинячим жиром. Заливають підсоленою водою. Колись готували голубці в печі, зараз запікають у духовці, тушкують на сковороді чи в каструлі. Подавали їх до столу із сметаною і зеленню або смаженими шкварками. Зараз кожна господиня робить голубці по-своєму, додаючи томатний, вершковий, грибний, пряний чи сирний соус. Однак томатно-сметанний соус є найпопулярнішим. Такі голубці смачні та соковиті.
Цей рецепт радивилівські господині передають із покоління в покоління та є однією з туристичних принад на гастрономічній мапі Рівненщини.