rada-planuie-rozghlianuty-postanovu-pro-skasuvannia-perekhodu-na-litnii-chas

Рада планує розглянути постанову про скасування переходу на літній час

 • 25398 переглядiв

Верховна Рада планує розглянути постанову про скасування рішення щодо відмови від переходу на літній час. Проєкт постанови стверджує, що попереднє рішення було прийняте з порушеннями Регламенту ВР.

Верховна Рада планує на одному з найближчих засідань розглянути проєкт постанови про скасування рішення парламенту про прийняття у другому читанні та в цілому  законопроєкту про скасування переходу на літній час.

Про це УНН повідомляє з посиланням на порядок денний засідання ВР.

Так, Рада планує розглянути проект постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 16.07.2024 року про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону "Проект Закону про обчислення часу в Україні" (реєстр. №4201 від 09.10.2020 року).

В пояснювальній записці зазначається, що ухвалення цього рішення відбулося із грубими порушеннями вимог Регламенту Верховної Ради України, статті 45, яка передбачає порядок голосування пропозицій і поправок на пленарному засіданні Верховної Ради України та частини 1 статті 117, яка передбачає, що законопроект, підготовлений до другого читання чи повторного другого читання, висновок головного комітету та інші супровідні документи до нього надаються народним депутатам не пізніше як за десять днів до дня розгляду цього законопроекту на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Також в пояснювальній записці заявляють, що під час обговорення зазначеного питання народні депутати України, члени депутатської фракції політичної партії "Європейська Солідарність" у Верховній Раді України ІХ скликання, неодноразово звертали увагу головуючого, що запропонований порядок розгляду поправок в супереч статті 45 Регламенту Верховної Ради України, не дає можливість народним депутатам України однозначно зрозуміти, за що вони голосують.

Однак в супереч вимогам Регламенту Верховної Ради України головуючий поставив на голосування в цілому проекту Закону "Проект Закону про обчислення часу в Україні" (реєстр. №4201 від 09.10.2020 року), чим порушив діючи норми Регламенту Верховної Ради України.

Відмова від переведення годинників: сомнологиня розповіла, як позначиться на українцях життя за "зимовим часом"17.07.24, 19:09

Доповнення

Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №4201 про скасування переведення часу в Україні з зимового на літній. Таким чином в цьому році українці в останню неділю (27-го) жовтня переведуть стрілки на зимовий час і далі вже переведення на літній час з 2025-го та далі не буде.

Деякі українці вважають, що введення зимового часу в Україні створить труднощі в синхронізації часу з європейськими країнами. Нардеп Володимир В'ятрович заявив, що ухвалений Верховною Радою закон про скасування літнього часу – це відверто шкідницький і антиєвропейський крок.

По-перше, це рішення означає, що сонце влітку вставатиме ледь не о третій годині, а в жовтні темрява наставатиме ще під час робочого дня. По-друге, через це значно збільшаться витрати енергії, з якою у нас і так катастрофа і для економії якої і придумано літній час

- писав В'ятрович.

В Міненерго не прогнозують наступного року збільшення споживання електроенергії через скасовування літнього часу.

Анна Мурашко

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    57 шахтарів опинились під землею через обстріли на Донеччині

     • 36000 переглядiв