ukenru
rada-peredala-administruvannia-yesv-pensiinomu-fondu

Ухвалили чи ні передачу Пенсійному фонду адміністрування ЄСВ? Железняк роз'яснив ситуацію із законопроектом

 • 25007 переглядiв

Верховна Рада провалила голосування за закон, що передає адміністрування єдиного соціального внеску від податкових органів Пенсійному фонду України.

Верховна Рада провалила голосування за законопроект, який би передав Пенсійному фонду України адміністрування Єдиного соціального внеску. Про це передає УНН з посиланням на народного депутата Ярослава Железняка.

"Вийшла погана комунікація по законопроекту №9569, яким пропонується із 1 січня 2024 року покласти на Пенсійний фонд України адміністрування ЄСВ. Його сьогодні намагалися розглянути, але не розглянули. Було сигнальне яке показало "відсутність потенціалу" (212 голосів на табло). Тому ні, поки Рада нічого не передала", - повідомив Железняк.

Контекст

Сьогодні вдень Железняк оприлюднив перелік законопроектів, які були прийняті сьогодні Радою, де і був законопроект №9569. Пізніше Железняк виправив пост, де прибрав з переліку цей проект.

У картці законопроекту також вказується, що під час сигнального голосування (прогнозування результатів голосування питання порядку денного - ред.) його підтримали 212 нардепів.

Доповнення

Відповідно до закону, "взяття на облік страхувальників, забезпечення збору та обліку страхових коштів, контроль за повнотою та своєчасністю їх сплати, ведення Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, у тому числі персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб, здійснює Пенсійний фонд України відповідно до законодавства".

Раніше такі повноваження мали податкові органи.

У пояснювальній записці вказується, що спершу функція адміністрування була покладена на Пенсійний фонд. ЄСВ сплачувався саме на його рахунки, після цього ці суми розподілялися серед фондів соціального страхування.

"У березні 2013 року було створено Міністерство доходів і зборів, що взяло на себе функцію адміністрування ЄСВ. У травні 2014 року утворена шляхом реорганізації Міністерства доходів і зборів Державна фіскальна служба України ДФСУ перебрала на себе функцію адміністрування ЄСВ", - йдеться в документі.

23.02.24, 12:57 • [views_0]

Павло Башинський

Економіка