ukenru
putin-nagorodiv-svogo-druga-milyardera-kovalchuka-ordenom-za-proekti-v-okupovanomu-krimu

Путін нагородив свого друга мільярдера Ковальчука орденом за проекти в окупованому Криму

 • 43285 переглядiв

КИЇВ. 25 липня. УНН. Президент Росії Володимир Путін нагородив за проекти в окупованому Криму орденом “За заслуги перед Вітчизною” IV ступеня бізнесмена Юрія Ковальчука — свого близького друга, одного із засновників дачного кооперативу “Озеро” і одного з головних акціонерів банку “Росія”, передає УНН із посиланням на “Дождь”.

Деталі

Ковальчук входить в складений Forbes список найбагатших людей Росії: його статок оцінюється в більш ніж 3 млрд дол. В указі Путіна він названий "громадським діячем з Санкт-Петербурга", а нагорода йому присвоєна "за великий внесок у реалізацію соціально значущих проектів в Республіці Крим".

Контекст

Росія анексувала Крим в України в 2014 році. Компанії Ковальчука володіють в анексованому Криму, зокрема, винзаводами "Массандра", "Новий світ" і низкою туристичних об'єктів.

Як відзначає "Крим.Реалії", Ковальчук ще в 1990-і роки разом з Путіним і ще низкою осіб з його оточення заснував кооператив "Озеро" в Ленінградській області. Його назва стала загальною, оскільки багато хто з засновників після приходу Путіна до влади розбагатіли або стали високопоставленими чиновниками.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, і банк "Росія", і сам Ковальчук були включені до списку санкцій США. У заяві Міністерства фінансів США говорилося, що він є "особистим касиром" Володимира Путіна.

Навесні 2020 року Путін присвоїв звання Героя праці ще одному своєму близькому другові, Аркадію Ротенбергу - за будівництво моста в анексований Крим.

Українські Національні Новини

Політика