ukenru
prezydent-moldovy-khoche-provesty-referendum-shchodo-chlenstva-v-yes-u-zhovtni

Президент Молдови хоче провести референдум щодо членства в ЄС у жовтні

 • 24935 переглядiв

Президент Молдови Майя Санду оголосила, що референдум про членство в Європейському Союзі відбудеться в жовтні, прагнучи зберегти прогрес на шляху до вступу в блок, незважаючи на спроби росії дестабілізувати країну.

Президент Молдови Майя Санду оголосила, що референдум щодо членства в Європейському Союзі відбудеться у жовтні, на тлі того, як вона прагне забезпечити, щоб країна з населенням 2,6 мільйона людей зберігала прогрес на шляху до приєднання до блоку, повідомляє Bloomberg, пише УНН.

Деталі

Молдова у грудні минулого року отримала схвалення Європейської комісії на початок переговорів про вступ до ЄС та прагне завершити цей процес до 2030 року. Але вона зіткнулася з тим, що вона називає безпрецедентними гібридними атаками з боку росії, яка підтримує, як вказує видання, проросійський регіон Придністров'я на її території, щоб підірвати ці зусилля.

Санду сказала, що звернулася до молдовського парламенту з проханням розпочати процедуру конституційного плебісциту, який намічено на той же день, що й президентські вибори.

"Для більшості молдовських громадян ЄС є проектом миру та процвітання, тоді як росія постійно намагається дестабілізувати ситуацію у Молдові", - заявила Санду на пресконференції у понеділок у столиці Кишиневі.

"Ми очікуємо, що атаки та провокації росії продовжаться, але я закликаю громадян не лякатися і підтримати проєвропейський референдум, оскільки ЄС є єдиним варіантом, який може забезпечити мир", - зазначила вона.

Недільний інцидент з вертольотом на військовій базі в Придністров'ї, пише видання, підсвітив проблеми. "Цей інцидент є спробою спровокувати страх і паніку в регіоні", - заявили в уряді Молдови.

Україна та Молдова обговорили європейську інтеграцію, співпрацю та підтримку України14.03.24, 04:41 • [views_0]

Юлія Шрамко

Новини Світу