ukenru
premyer-novoyi-zelandiyi-ne-maye-danikh-pro-zvyazok-vibukhiv-u-shri-lantsi-z-kraystcherchem

Прем'єр Нової Зеландії не має даних про зв'язок вибухів у Шрі-Ланці з Крайстчерчем

 • 7295 переглядiв

КИЇВ. 24 квітня. УНН. Прем'єр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерн в середу заявила, що її уряд не поінформований про хоч якісь дані розвідки, які передбачають, що напад у пасхальну неділю в Шрі-Ланці були відповіддю на смертельну стрілянину у мечетях в Крайстчерчі. Про це УНН повідомляє з посиланням на Reuters.

"Ми нічого не отримували офіційно, як і не отримували ніяких розвідданих, які підтверджують те, що було сказано в Шрі-Ланці", - сказала Ардерн.

"Шрі-Ланка лише на найбільш ранніх стадіях розслідування. Тому ми просто відступаємо і дозволимо їм це зробити, але на цьому етапі у нас немає нічого, що могло б підтвердити сказане", - додала вона.

У вівторок молодший міністр оборони Шрі-Ланки Руван Віджевардене заявив парламенту, що попереднє розслідування показало, що вибухи в церквах і готелях, в результаті яких загинули 359 людей, були проведені як помста за смертельну стрілянину в двох новозеландських мечетях 15 березня.

Однак експерти і аналітики в області безпеки поставили під сумнів, чи могли скоординовані вибухи бути сплановані за такий короткий період.

"Ісламська держава" взяла на себе відповідальність за напади у Шрі-Ланці і назвала сім нападників, які їх здійснили. Прем'єр-міністр країни Раніл Вікрамасінгхе заявив, що слідчі встановлюють особи злочинців, і вважається, що певні зв'язки з "ІД" можуть бути.

Молодший міністр оборони Шрі-Ланки раніше заявив, що два шрі-ланкійські ісламістські угруповання - National Thawheed Jama’ut та Jammiyathul Millathu Ibrahim - були відповідальні за вибухи.

Він не уточнив, чому влада вважає, що існує зв'язок з вбивством 50 мусульман у мечетях в новозеландському місті Крайстчерч під час п'ятничних молитов в березні.

Після нападу у Крайстчерчі "Ісламська держава" вимагала "помсти" за бійню у мечетях.

Українські Національні Новини

Новини Світу