poroshenko-zayaviv-pro-tisk-kremlya-na-varfolomiya-cherez-stvorennya-ptsu

Порошенко заявив про тиск Кремля на Варфоломія через створення ПЦУ

 • 14572 переглядiв

КИЇВ. 13 січня. УНН. Україна отримала об'єднану автокефальну помісну українську церкву попри шалений спротив Кремля. Про це заявив Президент України Петро Порошенко під час богослужіння за нагоди отримання Томосу про автокефалію у Вінниці, передає кореспондент УНН.

"Його Всесвятість (Вселенський патріарх Варфоломій – ред.) зробив це (погодився створити в Україні єдину незалежну Православну церкву України – ред.). Незважаючи на шалений тиск з боку Російської Федерації — країни-агресора, прямі погрози, погрози йому, погрози церкві, він це зробив"- сказав Порошенко.

При цьому Голова держави зазначив, що Вселенський патріарх був дуже здивований оперативним рішенням Об'єднавчого собору українських церков, під час якого присутні на ньому ієрархи ухвалили спільне рішення про створення в Україні єдиної Православної церкви. За словами Порошенка, той думав, що рішення було заготовлене раніше.

Нагадаємо, за результатами Об'єднавчого собору в Києві під головуванням представника Вселенського патріархату 15 грудня було створено автокефальну помісну Православну Церкву України і затверджений статут нової церкви. Об'єднавчий собор обрав предстоятелем єдиної помісної УПЦ митрополита Епіфанія.

5 січня відбулася процедура підписання Томосу про автокефалію ПЦУ Вселенським патріархом Варфоломієм. А вже на наступний день, 6 січня, після вручення у Стамбулі Томос доставили в Україну, згодом його повернули до Стамбула для підпису членами Синоду на Фанарі.

10 січня Томос про автокефалію Православної Церкви України повернувся з Туреччини в Україну.

Днем раніше Томос для України підписали усі члени Синоду Вселенського патріархату.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Троє німців загинули через сходження лавини в Австрії

     • 14576 переглядiв

    У РФ заявили, що не знайшли рак у політв’язня Клиха

     • 12621 переглядiв

    Пожежу на хімзаводі у Калуші загасили

     • 25120 переглядiв