ukenru
pomer-ostannii-vtsililyi-z-korablia-yakyi-zatonuv-pislia-bombarduvannia-perl-kharboru

Помер останній вцілілий з корабля, який затонув після бомбардування Перл-Харбору

 • 25089 переглядiв

Лу Контер, останній вцілілий член екіпажу лінкора USS Arizona, який вибухнув і затонув під час японської атаки на Перл-Харбор у 1941 році, помер у віці 102 років.

Помер Лу Контер, останній вцілілий член екіпажу лінкора USS Arizona, який вибухнув і затонув під час японського бомбардування Перл-Харбору. Про це повідомила асоціація в пам'ять про жертв нападу, передає УНН.

Деталі

Помер Лу Контер, останній відомий вижив на американському військовому кораблі USS Arizona, який зазнав бомбардування та затонув у Перл-Харборі в 1941 році. Йому було 102. За словами його дочки Луанн Дейлі, Контер помер у понеділок вранці у своєму будинку в Грасс-Веллі, штат Каліфорнія.

Довідково

Лише 335 з понад 1 500 членів екіпажу "Арізони" пережили напад японців на Перл-Харбор. Лу Контер - 20-річний старшина на кораблі в той час - був останнім живим членом екіпажу.

Під час атаки на Перл-Харбор Контер допомагав пораненим американським солдатам.

Вибух підняв лінкор з води на 30-40 футів (9-12 метрів), розповідав він під час усного історичного інтерв'ю 2008 року, яке зберігається в Бібліотеці Конгресу США.

За словами Лу Контера, все було охоплено вогнем від грот-щогли вперед.

У наступні дні він стрибав у пробоїну, щоб загасити пожежі в гавані та знайти і підняти тіла загиблих.

Після Перл-Гарбора

Невдовзі після нападу Контер навчався на пілота і в 1943 році приєднався до "Чорних котів" - військового підрозділу, який здійснював бомбардувальні нальоти на літаках-бомбардувальниках. Після Другої світової війни він також виконував місії у Корейській війні (1950-1953). Загалом Контер здійснив понад 200 бойових вильотів.

Протягом своєї кар'єри Контер був військовим радником президентів Дуайта Д. Ейзенхауера, Джона Ф. Кеннеді та Ліндона Б. Джонсона. Він також виконував бойові місії в Кореї і створив навчальну програму з виживання для військово-морського флоту.

Нагадаємо

Помер колишній сенатор США від штату Коннектикут Джо Ліберман, який балотувався на посаду віце-президента за списком Демократичної партії разом з Альбертом Гором у 2000 році, а потім з республіканцем Джоном Маккейном у 2008 році.