politico-mishel-skorotyt-vizyt-do-kytaiu-na-tli-vymoh-orbana-shchodo-ukrainy-pered-samitom-yes

Politico: Мішель скоротить візит до Китаю на тлі вимог Орбана щодо України перед самітом ЄС

 • 29617 переглядiв

Шарль Мішель достроково повернеться з Китаю на тлі погроз Віктора Орбана зірвати саміт ЄС, де мають бути присвячені Україні питання; Орбан виступає проти консенсусу в ЄС щодо переговорів про вступ України

Президент Європейської ради Шарль Мішель, за словами представника ЄС, скоротить свою поїздку до Пекіна, на тлі того, як прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан погрожує зірвати саміт лідерів ЄС, який відбудеться наприкінці року і де планується розгляд важливих питань щодо України, пише УНН з посиланням на Politico.

Деталі

Мішель, який їде до Китаю на перший із 2019 року саміт ЄС-Китай з особистою присутністю, "повернеться до Брюсселя, щоб продовжити переговори з лідерами щодо подальших дій", повідомив чиновник виданню.

Мішель раніше повернеться з китайської столиці - після першого дня зустрічей у четвер - "частково тому, що не має захищеної телефонної лінії в Пекіні, щоб поговорити з лідерами ЄС без прослуховування Китаєм", сказав чиновник.

Президент Франції Еммануель Макрон також запросив Орбана зустрітися з ним у Парижі наприкінці цього тижня, щоби спробувати знайти компроміс, повідомив Politico інший чиновник.

Доповнення

Сам Мішель зустрівся з Орбаном у Будапешті минулого тижня, намагаючись згладити напруженість перед самітом лідерів ЄС. Після цього Мішель наголосив на важливості "єдності ЄС", яка, за його словами, "вимагає постійних зусиль і є нашою головною силою".

У листі від 4 грудня, отриманому виданням, Орбан закликав Мішеля зняти переговори щодо вступу України з порядку денного майбутнього саміту Євроради. "Я з усією повагою закликаю вас не запрошувати Єврораду ухвалювати рішення з цих питань у грудні, оскільки очевидна відсутність консенсусу неминуче призведе до провалу", - написав Орбан.

Угорський лідер категорично проти початку переговорів щодо вступу з Україною після того, як Європейська комісія схвалила початок переговорів про членство у листопаді, та погрожував накласти вето на заплановану допомогу Україні обсягом 50 мільярдів євро.

Популярні

Новини по темі