ukenru
pislia-zaiav-pashyniana-pro-poshuk-partneriv-hensek-nato-vpershe-za-10-rokiv-prybuv-do-virmenii

Після заяв Пашиняна про пошук партнерів: генсек НАТО вперше за 10 років прибув до Вірменії

 • 23366 переглядiв

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відвідав Вірменію вперше за 10 років свого перебування на посаді, обговорив внесок Вірменії в місії НАТО, закликав до тривалого миру між Вірменією та Азербайджаном, застеріг від російської агресії в Україні та підкреслив відданість Вірменії демократичним реформам і Програмі НАТО з розбудови доброчесності.

У вівторок, 19 березня, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вперше за десять років на своїй посаді прибув до Вірменії. Про це пише УНН з посиланням на пресслужбу Альянсу.

Деталі 

Столтенберг провів спільну пресконференцію з главою вірменського уряду Ніколо Пашиняном у Єревані.

Він зауважив, що йому приємно бути в Єревані "під час мого першого візиту до Вірменії як генерального секретаря НАТО".

Вірменія є давнім партнером НАТО і я вітаю ваш внесок у місії та операції НАТО. Майже 20 років Вірменія була ключовим партнером у миротворчій місії НАТО KFOR, допомагаючи у забезпеченні безпечного середовища для всіх громад у Косова

- заявив Столтенберг.

Також  сторони обговорили важливість стабільності на Південному Кавказі.

Вірменія розглядає можливість подати заявку на членство в ЄС10.03.24, 14:15 • [views_0]

Зараз Вірменія та Азербайджан мають можливість досягти міцного миру після років конфлікту. Ось чому я закликаю обидві країни досягти угоди, що відкриває шлях до нормалізації відносин і міцного миру для вашого народу

- наголосив генсек НАТО.

Окремо Столтенберг зауважив, що війна росії в Україні нагадує, що мир не варото сприймати як належне. Генсек НАТО закликав всіх партнерів Альянсу "зробити все можливе, щоб Путін не виграв у своїй агресивній війні".

За його словами, складна ситуація на полі бою це  привід для активізації, а не згортання підтримки. 

Якщо путін доб’ється успіху в Україні, існує реальний ризик, що його агресія на цьому не припиниться, а інші авторитарні актори отримають сміливість

- попередив генеральний секретар НАТО. 

Доповнення

Зазначається, що під час візиту Генеральний секретар обговорив прогрес внутрішніх реформ у Вірменії. 

Він підкреслив прихильність Вірменії забезпеченню демократичного контролю над своїми збройними силами, в тому числі шляхом участі в програмі розбудови доброчесності НАТО. 

Нагадаємо

Восени минулого року, прем'єр-міністр Нікол Пашинян у парламенті заявив, що Вірменія шукає інших партнерів у сфері безпеки, однак поки не виходить з Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ).

Володимир Омельченко

Політика