pilhovyi-period-restrukturyzatsiia-i-prolonhatsiia-borhu-ukrainski-banky-dopomahaiut-borzhnykam-vidnovyty-platospromozhnist

Пільговий період, реструктуризація і пролонгація боргу: українські банки допомагають боржникам відновити платоспроможність

 • 13962 переглядiв

Українські банки застосовують позасудові реструктуризації та пролонгацію боргу з пільговим періодом для підтримки клієнтів з кредитними труднощами. Завдяки цим заходам обсяг непрацюючих кредитів за півроку скоротився на 4,2 млрд грн.

З метою підтримки клієнтів у ситуації труднощів із кредитами, українські банки застосовують позасудові реструктуризації, а також можлива пролонгація боргу з пільговим періодом сплати процентів. Про це розповідає звіт пресслужби і ТГ-канал НБУ, передає УНН.

Деталі

Від початку повномасштабного російського вторгнення кількість непрацюючих кредитів зросла, але українські банки впроваджують інструменти, покликані допомогти із відновленням платоспроможності клієнтів.

Найпоширенішими інструментами роботи банків із непрацюючими кредитами є позасудові реструктуризації. Вони покликані пом’якшити боргове навантаження на клієнта і дати йому змогу відновити платоспроможність. 

– йдеться у звіті Нацбанку.

Банки реструктурували близько половини всіх корпоративних NPL (рівень непрацюючих кредитів – ред.), що сьогодні залишаються на їхніх балансах.

Україна стала другою у списку боржників МВФ через черговий транш05.07.24, 14:44

До 24 лютого 2022 року найпоширенішою поступкою клієнтам із NPL була пролонгація боргу. Втім з пільговим періодом сплати процентів за кредитом - лише зрідка.

З початку повномасштабної війни банки стали гнучкішими, передає НБУ.

Щоб залишити більше ресурсів клієнту для швидшого відновлення його фінансового стану, поєднували одночасно кілька інструментів. У 62% випадків це комбінація інструментів пролонгації кредиту та надання пільгового періоду для сплати процентів

– інформує фінансовий регулятор.

Слід зазначити, що банки все ж таки не дуже часто знижують ставки, винятками були реструктуризації, проведені відповідно до Закону "Про фінансову реструктуризацію", які переважно проводилися до 2022 року, додається у звіті.

У врегулюванні NPL остаточним інструментом "останньої надії" є стягнення та продаж банком застави.

При цьому "воєнні" NPL забезпечені краще.

Завдяки комплексним заходам банків обсяг NPL за шість місяців цього року скоротився на 4,2 млрд грн до 418,2 млрд грн, повідомляють фінансисти.

У НБУ зараз немає перепон для того, щоб пом’якшити заборону на конвертування валютних кредитів у гривні - експерт31.07.24, 11:35

Популярні

Новини по темі

У Київському зоопарку житимуть "штатні" сови ГУР

 • 11749 переглядiв

72% українців за проведення виборів після війни - опитування

 • 17121 переглядiв