ukenru
pidozryuvanogo-u-vbivstvi-saudivskogo-zhurnalista-dzhamalya-khashoggi-zaareshtovano-u-frantsiyi

Підозрюваного у вбивстві саудівського журналіста Джамаля Хашоггі заарештовано у Франції

 • 17956 переглядiв

КИЇВ. 7 грудня. УНН. У Франції заарештували чоловіка з Саудівської Аравії, підозрюваного у причетності до вбивства журналіста Джамаля Хашоггі. Про це пише ВВС, інформує УНН.

Деталі

Халед Аед Алотаїбі був заарештований в аеропорту Шарль-де-Голля у Парижі у вівторок, повідомило BBC джерело в поліції.

Він є одним із 26 саудівців, яких розшукувала Туреччина через вбивство журналіста. 33-річний колишній королівський гвардійець Саудівської Аравії подорожував під своїм ім'ям і був заарештований, повідомляє радіо RTL.

Журналіст Хашоггі, відомий критик уряду в Ер-Ріяді, був убитий в консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі в жовтні 2018 року.

Вбивство викликало глобальний резонанс і нашкодило іміджу правителя Саудівської Аравії, наслідного принца Мохаммеда бін Салмана.

Він заперечує свою роль у причетності до вбивства.

Суд Саудівської Аравії засудив вісьмох неназваних людей за вбивство у 2019 році. П’ятьох з них визнали винними у безпосередній участі у вбивстві та винесли смертні вироки, які згодом замінили на 20 років ув’язнення, а ще троє отримали від 7 до 10 років ув’язнення, за приховування злочину.

Співробітники західної розвідки також вважають, що найвищі замовники цього заздалегідь спланованого вбивства залишились вільними. Якщо заарештованого у Франції підозрюваного передадуть до Туреччини для суду, це, ймовірно, спричинить інтенсивний дипломатичний конфлікт.

Як помер Джамаль Хашоггі?

59-річного журналіста востаннє бачили живим у консульстві Саудівської Аравії 2 жовтня 2018 року.

Він намагався отримати документи, необхідні для одруження.

Хашоггі був "жорстоко вбитий" у консульстві того дня. Саудівська прокуратура дійшла висновку, що вбивство не було навмисним.

Прокурори дійшли висновку, що Хашоггі був силоміць затриманий після боротьби. Йому ввели велику кількість наркотику, що призвело до смертельного передозування.

Потім його тіло було розчленовано і передано місцевому "колаборанту" за межами консульства. Останків тіла так і не знайшли.

Українські Національні Новини

Новини Світу