opytuvannia-ziasuvalo-z-chym-v-ukraintsiv-asotsiiuietsia-fraza-prosti-rosiiany-ta-rosiia

Опитування з’ясувало, з чим в українців асоціюються фрази "прості росіяни" та "росія"

 • 11595 переглядiв

Більшість українців мають негативні асоціації зі словами 'росія' та 'прості росіяни'. 94% висловлювань про росію і 80% про простих росіян є негативними, згідно з опитуванням КМІС.

Словосполучення "прості мешканці Росії" у більшості українців викликає негативні асоціації. Про це свідчать данні опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), яке було проведено узимку та навесні 2024 року, передає УНН.

Деталі

Більшість опитаних респондентів-українців заявили, що їм спадають на думку лише негатив, коли вони чують "Росія" у висловлюваннях. Згідно з опитуванням КМІС, "94% випадків висловлювання щодо "Росії" є негативними або критичними". Дещо краща ситуація зі словосполучення "прості росіяни", - у 80% випадках слова та словосполучення є негативними.

Дослідження  рівня кристалізації негативу до росії та росіян

КМІС регулярно ставить запитання про ставлення до Росії та простих росіян.

Наразі соціологи просили респондентів у відкритій формі сказати, які "перші два-три слова спадають Вам на думку, коли Ви чуєте слово / словосполучення Росія або прості мешканці Росії". Щоб зробити формат запитання більш гнучким, частині респондентів запитання ставилося про "Росію", частині – про "простих мешканців Росії".

Ризики експлуатації: Червоний Хрест закликає до поліпшення механізмів захисту українців у Великій Британії16.07.24, 18:48

Якщо людина зберігає тепле ставлення до простих росіян, то у відкритій формі можна або сказати "не знаю", "не мають жодних" або сказати щось нейтральне, наприклад, "рідня".

Водночас треба розуміти, що нейтральні слова не є свідченням теплого ставлення, але є свідченням нижчої кристалізації негативу. Тобто якщо людина всім серцем ненавидить Росію, то перші два-три слова будуть варіацією ненависті, а не нейтральними міркуваннями. 

– пояснює КМІС.

Більшість українців підтримують вступ України до НАТО та ЄС - опитування IRI05.06.24, 13:28

Після опитувань у 2024 році з’явився графік, в якому наведено розподіл:

скільки серед сказаних слів можна вважати умовно негативними / критичними до Росії / росіян;

 умовно нейтральними чи навіть позитивними;

 також наводиться % тих, хто відповів "не знаю або не маю жодних асоціацій".

Хмара слів / словосполучень:

У 94% випадків висловлювання щодо "Росії" є негативними або критичними і лише в 5% випадках – нейтральні або позитивні (і ще 1% не змогли відповісти). Щодо "простих росіян" ситуація лише трохи краща – у 80% випадках слова та словосполучення є негативними, а в 6% – нейтральними чи позитивними (і ще 14% відповіли, що не мають асоціацій чи не можуть відповісти)

– робить висновок Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).

Понад 70% українських біженців мають намір повернутися з Литви в Україну - опитування 26.06.24, 10:01

Ігор Тележніков

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Під Києвом 70-річний водій на "Ravon" збив 15-річну дівчину

     • 10521 переглядiв