onovlenyi-zakhyst-ukrainy-u-mon-rozpovily-choho-navchatymut-uchniv-10-11-klasiv

Оновлений "Захист України": у МОН розповіли, чого навчатимуть учнів 10–11 класів

 • 26263 переглядiв

В Україні створено проєкт модельної навчальної програми 'Захист України' для старшокласників. Програма охоплює широкий спектр тем та передбачає єдиний зміст для всіх учнів, незалежно від статі.

В Україні розробили проєкт модельної навчальної програми "Захист України" для 10–11 класів закладів загальної середньої освіти. проєкт розробили з урахуванням досвіду та рекомендацій провідних експертів у сфері оборони, громадських організацій та освітян. Про це заявили у МОН, передає УНН.

Деталі

У відомстві підкреслюють, що проєкт програми передбачає єдиний зміст для всього учнівства, незалежно від статі, що сприяє рівним можливостям у набутті важливих навичок.

Зміст предмета охоплює широкий спектр тем, актуальних для розуміння сучасного світу, зокрема інноваційні технології, інформаційну безпеку та домедичну допомогу.

Сьогодні наше завдання — підготувати молодь до викликів сучасного світу, який стрімко змінюється. Ми прагнемо розвивати в підлітків критичне мислення, вміння адаптуватися та реагувати. Оновлення програми предмета "Захист України" спрямовано на формування важливих життєвих навичок: від надання першої допомоги до розуміння сучасних технологій. Ми надаємо особливу увагу розвитку громадянської свідомості та системи цінностей, які допоможуть нашим дітям стати відповідальними членами суспільства. Цей предмет про можливості. Про те, як бути готовим до різних життєвих ситуацій, допомагати собі та іншим, як бути активним громадянином своєї країни

- наголосив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий. 

У МОН розповіли, що в 10 класі учні вивчатимуть основи національної безпеки та оборони України, знайомитимуться із принципами управління та планування, вивчатимуть озброєння та військову техніку.

Також значну увагу надають практичним навичкам: орієнтуванню на місцевості, основам інженерної фортифікації, стрілецькій підготовці.

Натомість програма 11 класу фокусується на розвитку військових технологій, особливостях інформаційної безпеки, поглибленні знань з домедичної допомоги. Важливим аспектом є вивчення методів захисту цивільного населення в кризових умовах, можливостей і способів оборони України.

Наповнення кожного модуля сформовано на основі консультацій та обговорень з експертами та десятками таких організацій, як Victory Drones, ГО "Військова школа "Боривітер", БФ "Солом’янські котики", Всеукраїнська рада реанімації, OSINT-агенція "Molfar" тощо

- підкреслили в Міносвіти. 

Доповнення

Також у МОН розповіли про інноваційні підходи до навчання оновленого предмета Зокрема проєкт передбачає

  1. Оновлену програму з акцентом на практичних навичках.
  2. Навчальний день раз на місяць, щоб глибше зануритися в матеріал та ефективніше відпрацьовувати практичні навички. Для цього створюють спеціально обладнані осередки, де учні зможуть практикувати набуті знання на новому технічному обладнанні.
  3. Сучасне обладнання — осередки будуть оснащені комп'ютерними симуляторами управління дронами, інтерактивними лазерними стрілецькими тренажерами та інструментами для опанування правил домедичної допомоги.
  4. Підготовку вчителів — уже понад 100 тренерів пройшли навчання та матимуть змогу передавати знання вчителям з регіонів, підвищуючи їхню кваліфікацію. Це дасть змогу ефективно викладати за новою програмою та застосовувати сучасні педагогічні підходи.

В міністерстві підкреслюють, що для закріплення відпрацювання практичних умінь та навичок обов’язкове проведення навчально-польових зборів або тренінгових занять.

А втім, під час реалізації програми можливе використання таких форм освітньої діяльності, як навчальні екскурсії, проєкти, ігри тощо.

Нагадаємо

Очільник Міносвіти заявив, що в Україні змінили програму предмета "Захист України" для учнів старших класів. У зв'язку з цим МОН шукає охочих стати тренерами для вчителів цієї дисципліни.

Володимир Омельченко

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі