oleksandr-ruvin-anonsuvav-rezultati-doslidzhennya-naslidkiv-pidrivu-kakhovskoyi-ges

Олександр Рувін анонсував результати дослідження наслідків підриву Каховської ГЕС

 • 13221 переглядiв

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Київський науково-дослідний інститут судових експертиз вийшов на завершальну стадію у вивченні наслідків підриву Каховської ГЕС окупантами й невдовзі доведе результати експертиз через органи досудового розслідування, аби всі побачили, наскільки тяжкі наслідки для України має цей факт екоциду. Про це в ефірі Еспресо TV повідомив очільник КНДІСЕ Олександр Рувін, передає УНН.

Цитата

«Наші експерти з екологічних експертиз, вибухотехніки, будівельники – усі виїжджали туди. Ми повністю оглянули всі місця й села - безпосередньо там, де є наслідки підриву Каховської ГЕС. Ми готуємо обґрунтовані висновки, і можу наперед сказати, що факти екоциду у нас вже встановлені. Ми їх закінчуємо узагальнювати інформацію, і думаю, що скоро ми доведемо через органи досудового розслідування результати наших експертиз. Тоді всі побачать, наскільки тяжкі наслідки для нашої країни має підрив ГЕС», - розповів Рувін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: росія за все відповість: експерти Міжнародного кримінального суду розповіли про свою співпрацю з КНДІСЕ

Деталі

Розслідуванням підриву ворогом Каховської ГЕС займається чимала кількість основних фундаментальних інститутів: Академія наук України та її інститути, Міністерство захисту довкілля і природних ресурсів, Міністерство розвитку громад, Міністерство енергетики, ДСНС, Міністерство охорони здоров'я - усі вони спільно з КНДІСЕ формують докази для подачі Україною позову проти росії у Міжнародний кримінальний суд за фактом екоциду проти України. Проведені експертизи стосуються стану землі, води, біоресурсів, рибних ресурсів, екології - усього навколишнього середовища, яке зазнало шкоди від підриву Каховської ГЕС.

За словами очільника КНДІСЕ, у міжнародних прокурорів немає сумніву у тому, що саме російські військові підірвали ГЕС, встановивши вибухівку всередині станції.

«Ми проводили аеророзвідку, були там на місці і можемо сказати, що вибухи в тих місцях були в приміщеннях – ми бачимо, як були встановлені вибухові пристрої, яким порядком були проведені підриви. На даний час триває розслідування, я не можу всі подробиці доповідати, але, це вже факт встановлений, експертизи є, органи досудового розслідування вже працюють. Уже все це встановлено, і ми знаємо, що це були підриви внутрішньої частини ГЕС, знаємо, у якому порядку, знаємо приміщення, де були закладені перші вибухові пристрої, другі – їх всього було 3. І ми це все уже знаємо», - сказав Олександр Рувін.

Нагадаємо

Програма ООН з довкілля (ЮНЕП) опублікувала екологічну експрес-оцінку прориву Каховської дамби. У ній зазначається, що прорив Каховської дамби в червні 2023 року є екологічною катастрофою великого масштабу, який виходить за межі України.

Своєю чергою експерти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз встановили серйозні забруднення води в регіонах на півдні України після руйнації Каховської ГЕС. Ними були виявлені шкідливі хімічні речовини, зокрема токсини, пестициди, важкі метали та інші небезпечні сполуки.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП

    Популярні

    Новини по темі

    У росії оголосили в розшук Пашинського та Дещицю

     • 15758 переглядiв