ukenru
odnochasno-iz-zustrichchyu-rosiyi-ta-ssha-vidbudetsya-zasidannya-komisiyi-nato-ukrayina

Одночасно із зустріччю Росії та США відбудеться засідання Комісії НАТО-Україна.

 • 24076 переглядiв

КИЇВ. 5 січня. УНН. У понеділок, 10 січня - дата, на яку заплановані переговори Росії і США в Женеві - в Брюсселі пройде засідання Комісії Україна-НАТО. Про це сказано в релізі Альянсу, опублікованому в середу, пише УНН.

Цитата

"У понеділок, 10 січня 2022 року, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг прийме міністра закордонних справ України Дмитра Кулеба", — сказано в повідомленні.

Зазначається, що генеральний секретар і міністр проведуть спільний прес-центр у штаб-квартирі НАТО.

Кулеба також візьме участь у засіданні Комісії НАТО-Україна під головуванням генерального секретаря НАТО. Засідання розпочнеться об 11:00 за брюссельським часом (12:00 за Києвом).

Додамо

Як стало відомо напередодні, позачергова зустріч міністрів закордонних справ країн НАТО відбудеться в Брюсселі 7 січня для обговорення нарощування військової потужності Росії в Україні та навколо неї та інших питань.

Варто також відзначити, що зустріч пройде перед засіданням Ради Росія-НАТО, запланованим на 12 січня.

Контекст

Українська влада і західні партнери останнім часом звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеки нового російського вторгнення і посилення російської дезінформації.

На цьому тлі президент РФ Володимир Путін висловив вимогу про гарантії від США і їх союзників, що НАТО не буде розширюватися далі на схід і не розгорне там Системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

Так, 17 грудня Росія надіслала США і НАТО пропозиції з безпеки в Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України. Вимоги Москви включають заборону на вступ України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках і припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Москва презентувала свій графік переговорів з США, НАТО і ОБСЄ з приводу "гарантій безпеки" - в рамках російсько-американського діалогу на високому рівні в Женеві 10 січня, потім на засіданні Ради Росія-НАТО 12 січня в Брюсселі, а 13 січня у Відні на засіданні Постійної ради ОБСЄ.

Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель вважає абсурдними умови, за яких так звані "гарантії безпеки", яких вимагає Росія, обговорювалися б без Європи.

Україна раніше також заявила про бажання брати участь в консультаціях.

Українські Національні Новини

Політика