nova-ochilnitsya-gagauziyi-u-moldovi-vislovlyuye-pidtrimku-zvyazkam-z-rosiyeyu-reuters

Нова очільниця Гагаузії у Молдові висловлює підтримку зв'язкам з росією - Reuters

 • 428696 переглядiв

КИЇВ. 20 липня. УНН. Нова лідерка молдовського регіону Гагаузія Євгенія Гуцул на своїй інавгурації в середу висловила подяку бізнесмену Ілану Шору, заочно ув'язненому за шахрайство, а також підтримала заклики до тісніших зв'язків з росією, пише Reuters, повідомляє УНН.

Цитата

«Дозвольте мені подякувати Ілану (Шору) і його руху не тільки за підтримку моєї кандидатури, але й за те, що вони не залишили нас, незважаючи на тиск з боку Кишинева. Ілан Шор готовий зробити все можливе, щоб ми могли виконати наші передвиборчі обіцянки... Я і моя команда повністю розуміємо ситуацію, в якій опинилася наша країна Молдова», - сказала Гуцул у своєму зверненні.

Деталі

Гуцул, як повідомляється, "пообіцяла підтримувати добрі зв'язки з Туреччиною і росією, а також із сусідами Молдови - Україною і Румунією". У передвиборчій кампанії, у якій брала участь низка проросійських кандидатів, вона пообіцяла налагодити тісніші зв'язки з росією і відкрити дипломатичне представництво в Москві.

Доповнення

Євгенія Гуцул, новий лідер Гагаузії, була обрана від партії Ілана Шора, молдовського проросійського політика і бізнесмена, ув'язненого цього року на 15 років за участь у масовому шахрайстві. Минулого місяця Конституційний суд Молдови оголосив партію поза законом, і Шор, перебуваючи у вигнанні в Ізраїлі, оголосив про свій план сформувати нову групу. Він також пообіцяв інвестувати в Гагаузію 560 мільйонів доларів. Наразі Молдова домагається екстрадиції Шора з Ізраїлю.

Вперше з 1993 року інавгурація відбулася без участі вищих посадових осіб з Кишинева.

Партія Шора, яка вже не існує, влаштовувала багатомісячні акції протесту, засуджуючи зростання цін і вимагаючи відставки уряду.

Партія президента країни Майї Санду PAS, яка вирішила не брати участь у виборах у Гагаузії, має значну більшість у парламенті і має мало шансів на падіння.

З моменту здобуття незалежності країна також страждає від присутності на її східному кордоні проросійського анклаву Придністров'я, де 1500 російських "миротворців" розділяють дві сторони.

Довідково

Гагаузія - автономне територіальне утворення на півдні Молдови - має власну автономну асамблею та уряд і населена етнічними турками, які сповідують православне християнство. За три десятиліття незалежності від радянської влади 140 000 жителів регіону мали непрості стосунки з молдовською владою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Молдові почали створювати Центр з протидії дезінформації

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі