ukenru
nbu-zalishiv-oblikovu-stavku-na-rivni-6

НБУ залишив облікову ставку на рівні 6%

 • 16084 переглядiв

КИЇВ. 21 січня. УНН. Національний банк України залишив облікову ставку на рівні 6% - очікується продовження інфляції. Про це заявив на брифінгу голова НБУ Кирило Шевченко, передає УНН.

"Правління НБУ прийняло рішення залишити облікову ставку без змін на рівні 6% річних", - сказав Шевченко.

Також він додав, що упродовж минулого року інфляція перебувала нижче цільового діапазону 5% (+/-1%). Падіння світових цін на енергоносії, а також зниження попиту на першочергові товари і послуги стримували зростання цін під час пандемії.

За його словами, наприкінці року інфляція прискорилася під впливом таких факторів: відновлення світової економіки, збільшення внутрішнього споживчого попиту та подорожчання окремих продуктів харчування та енергоносіїв. У результаті - в грудні інфляція повернулася у цільовий діапазон і сягнула його у центральній точці в 5%.

"Як надалі зростатимуть ціни? Прискорення інфляції (за нашими оцінками) продовжиться. За підсумками 2021 року споживча інфляція складе 7%, вона вийде за межі цього діапазону 5% (+/-1%). Але знов повернеться до нього у першій половині наступного року. Ми очікуємо, що у 2022-2023 роках інфляція перебуватиме близько середньострокової цілі у 5%", - сказав Шевченко.

Нагадаємо, за інформацією НБУ, ключовим ризиком для макрофінансової стабільності на сьогодні залишається посилення пандемії коронавірусу, а також карантинних заходів для її подолання.

Українські Національні Новини

Економіка