nbu-otsinka-infliatsii-v-lypni-pidtverdzhuie-yii-pryskorennia-tendentsiia-tsoho-roku-prodovzhytsia

НБУ: оцінка інфляції в липні підтверджує її прискорення, тенденція цього року продовжиться

 • 15009 переглядiв

Голова НБУ повідомив про очікуване прискорення інфляції до 8,5% на кінець року. Проте завдяки заходам НБУ та послабленню зовнішнього тиску інфляція почне знижуватися у 2025 році до 6,6%.

НБУ прогнозує, що інфляція пришвидшиться, про що свідчать і попередні оцінки інфляції в липні, але вже в наступному році почне знижуватися. Про це повідомив голова Національного баку під час брифінгу у четвер, пише УНН.

Деталі

"Після тривалого періоду зниження інфляція в травні відновила зростання, а в червні пришвидшилася до 4,8% у річному вимірі. (...) Нижча, ніж очікувалося, динаміка цін на продукти харчування компенсувала суттєвіше підвищення тарифів на електроенергію для домогосподарств", - сказав Пишний.

За його словами, базова інфляція (5% р/р у червні) відповідала прогнозу НБУ, а фундаментальний ціновий тиск посилювався через збільшення витрат бізнесу на оплату праці й електроенергію. Також було враховано динаміку окремих компонентів базового індексу споживчих цін – це позначилося на послабленні обмінного курсу гривні.

Надалі інфляція пришвидшиться, але вже в наступному році почне знижуватися. Ціновий тиск зберігатиметься в наступні місяці через подальше збільшення витрат бізнесу, підвищення акцизів, а також вичерпання ефектів значних минулорічних врожаїв та негативний вплив літньої посухи на цьогорічну врожайність. Попередні оцінки інфляції в липні підтверджують її подальше прискорення

- вказав Пишний.

Він наголошує, що інфляція залишатиметься помірною – 8,5% на кінець року, через заходи НБУ із захисту гривневих доходів і заощаджень населення від інфляції та забезпечення стійкості валютного ринку.

"Стримуючий вплив на ціни матиме й подальша дія мораторію на підвищення житлово-комунальних тарифів на газ, опалення та гарячу воду. Зважена процентна та валютно-курсова політика НБУ, а також послаблення зовнішнього інфляційного тиску дадуть змогу сповільнити інфляцію вже у 2025 році – до 6,6%. У 2026 році інфляція повернеться до цілі НБУ в 5% на тлі поступової нормалізації функціонування економіки та подальшого поліпшення ситуації в енергетиці", - заявив голова НБУ.

Нагадаємо

Національний банк України вирішив залишити облікову ставку на рівні 13% з 25 липня 2024 року. Це рішення спрямоване на забезпечення стійкості валютного ринку та наближення інфляції до цілі 5%.

Популярні

Новини по темі

НБУ зберіг облікову ставку на рівні 13%

 • 19211 переглядiв

На Сумщині знищено два ворожих безпілотники

 • 23988 переглядiв