ukenru
naysmertelnishiy-za-vsyu-viynu-600-lyudey-zaginuli-vid-aviaudaru-po-dramteatru-v-mariupoli-rozsliduvannya-ap

Найсмертельніший за всю війну: 600 людей загинули від авіаудару по драмтеатру в Маріуполі - розслідування AP

 • 817094 переглядiв

КИЇВ. 4 травня. УНН. Внаслідок удару по драматичному театру Маріуполя – сховищу, яке російські окупанти розбомбили 16 березня, загинуло щонайменше 600 мирних жителів. Такого висновку дійшли журналісти Associated Press, провівши власну оцінку подій, передає УНН.

Цитата

"Серед усіх жахів, що розгорнулися в ході війни в Україні, російське бомбардування Донецького академічного обласного драматичного театру в Маріуполі 16 березня виділяється як найбільш смертоносна атака проти цивільного населення на сьогодні. Розслідування Associated Press виявило докази того, що насправді ця атака була набагато смертоноснішою, ніж передбачалося, внаслідок чого загинуло близько 600 людей, які перебували в будівлі та за її межами", - сказано в матеріалі, опублікованому 4 травня журналістами.

Деталі

Так, це майже вдвічі більше, ніж кількість загиблих, відома досі, а багато людей, які вижили, називають ще більш високу цифру, пишуть журналісти.

Розслідування AP відтворило картину того, що сталося в той день усередині театру на основі оповідань 23 рятувальників, що вижили, і людей, близько знайомих з новим життям театру в якості бомбосховища. AP також використало два комплекти поверхових планів театру, фотографії та відео, зроблені всередині до, під час та після 16 березня, а також відгуки експертів, які вивчали методику розслідування.

Зазначається, що точну кількість жертв визначити неможливо. За початковими оцінками уряду, загинуло близько 300 людей, з того часу було розпочато розслідування військових злочинів, згідно з документом, отриманим AP.

Журналісти AP дійшли значно більшого числа завдяки реконструкції плану будівлі за допомогою 3D-моделі, неодноразово розглянутої безпосередніми свідками, більшість з яких перебували всередині театру та докладно описували, де ховалися люди.

Усі свідки сказали, що щонайменше 100 людей перебували на польовій кухні, розташованій зовні, і з них не вижив ніхто. Вони також сказали, що кімнати та коридори всередині будівлі були переповнені, приблизно одна людина припадала на кожні 3 квадратні метри вільного простору.

За оцінками багатьох людей, що вижили, під час авіаудару всередині знаходилося близько 1 000 осіб, за оцінками очевидців, включаючи рятувальників, що вижили було близько 200 осіб. Вони в основному залишали будинок через головний вихід або через один бічний вхід; з іншого боку, і ззаду все було зруйновано.

Розслідування AP також спростовує російські твердження про те, що театр був зруйнований українськими військами чи служив українською військовою базою. Ніхто зі свідків не бачив, щоб усередині будівлі були українські солдати. І жодна людина не засумнівалася в тому, що театр був зруйнований внаслідок російської повітряної атаки, спрямованої з високою точністю на цивільну мету, відомою як найбільше в місті бомбосховище, де знаходилися діти.

Нагадаємо

Російські окупаційні війська 16 березня скинули надпотужну бомбу на драматичний театр у Маріуполі. Там у цей час були у притулку люди. За оцінками, йдеться про близько тисячі цивільних маріупольців. Багато маріупольців ховалися у театрі з маленькими дітьми.

У драматичному театрі Маріуполя загинули близько 300 людей внаслідок ворожих бомбардувань 16 березня, повідомили 25 березня у Маріупольській міськраді.

Українські Національні Новини

Суспільство