ukenru
nato-zbiraye-pozachergove-zasidannya-cherez-naroschuvannya-viyskovoyi-mitsi-rf-bilya-ukrayini

НАТО збирає позачергове засідання через нарощування військової міці РФ біля України

 • 25316 переглядiв

КИЇВ. 4 січня. УНН. Позачергова зустріч міністрів закордонних справ країн НАТО відбудеться у Брюсселі 7 січня для обговорення нарощування військової міці Росії в Україні та навколо неї та інших питань. Такий пресреліз в Альянсі поширили у вівторок, пише УНН.

Цитата:

Позачергове віртуальне засідання Північноатлантичної ради (САС) на рівні міністрів закордонних справ відбудеться у п'ятницю, 7 січня 2022 року. Міністри закордонних справ країн НАТО обговорять нарощування військової міці Росії в Україні та навколо неї, а також ширші питання європейської безпеки", - повідомили в Альянсі.

Деталі

Засідання пройде під головуванням генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга.

Очікується, що зустріч розпочнеться 7 січня о 15 годині за Києвом. Також Генеральний секретар, згідно з планом, проведе після зустрічі брифінг для преси.

Раніше сьогодні у НАТО підтвердили спеціальну зустріч із РФ - засідання Ради Росія-НАТО - 12 січня на тлі ситуації навколо України.

Контекст

Українська влада і західні партнери останнім часом звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення і посилення російської дезінформації.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов повідомляв, що 122 тис. російських військових перебувають на відстані 200 км та 143,5 тис. військових за 400 км від російсько-українського кордону.

Головна вимога Путіна полягає в гарантіях від США і їх союзників, що НАТО не буде розширюватися далі на схід і не розгорне там системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

15 грудня Генсек НАТО Єнс Столтенберг повторив РФ: Україна і Грузія мають право обирати власні альянси, а "сфери впливу" - уже історія.

17 грудня Росія направила США і НАТО пропозиції щодо безпеки в Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України. Вимоги Москви включають заборону на вступ України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках і припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Москва презентувала свій графік переговорів із США, НАТО та ОБСЄ щодо "гарантій безпеки" - у межах російсько-американського діалогу на високому рівні в Женеві 10 січня, потім на засіданні Ради Росія-НАТО 12 січня у Брюсселі, а 13 січня у Відні на засіданні постійної ради ОБСЄ.

Очільник дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель вважає абсурдними умови, за яких так звані "гарантії безпеки", яких вимагає Росія, обговорювалися б без Європи.

Україна заявила про бажання брати участь у консультаціях.

Українські Національні Новини

Політика