ukenru
nardep-vtratit-mandat-yakscho-sud-viznaye-yogo-vinnim-u-knopkodavstvi-razumkov

Нардеп втратить мандат, якщо суд визнає його винним у "кнопкодавстві" - Разумков

 • 21974 переглядiв

КИЇВ. 13 лютого. УНН. Народний депутат України втратить свої повноваження, якщо суд визнає його винним у неперсональному голосуванні, що є кримінальним правопорушенням. Про це заявив Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, передає УНН з посиланням на пресслужбу ВР.

Цитата

“Кнопкодавство - це кримінальне правопорушення, тому рішення буде прийнято в рамках діючого Кримінального процесуального Кодексу. Якщо вступає в силу рішення суду, то народний депутат перестає бути народним депутатом України. Фактично автоматично”, - зауважив Разумков.

Деталі

За його словами, Верховна Рада комплексно підходить до питання боротьби з кнопкодавством. На сьогодні вже є перші рішення.

“Місця на задніх рядах, які не закріплені за народними депутатами і де, можливо, відбувалися такі ганебні явища, відключені від системи “Рада”. Сподіваємося, що найближчим часом нам вдасться прив'язати картку депутата до конкретного місця. І ми фактично зможемо бачити, з якого місця або за кого проголосував той чи інший нардеп”, - розповів Разумков.

Голова Парламенту також додав, що планується додатково встановити чотири камери відеоспостереження в залі пленарних засідань.

“Програма максимум - перейти на нову систему “Рада” або її аналоги, щоб повністю унеможливити неперсональне голосування. Є різні варіанти, починаючи з сенсорних кнопок, і закінчуючи відбитком пальця. Але мені б дуже хотілося, щоб кнопкодавство залишилося в історії і останні події лише були в хроніках, а не в стінах парламенту”, - наголосив Разумков.

Що було до цього

Офіс Генерального прокурора (ОГП) повідомив про першу підозру щодо народного депутата Владіслава Поляка за підозрою у неперсональному голосуванні.

Доповнення

У Верховній Раді України можуть повторно ініціювати законопроект зі змінами до Конституції України, які передбачатимуть позбавлення повноважень народного депутата за неперсональне голосування.

Раніше голова ВР Дмитро Разумков повідомляв, що для боротьби з імовірним “кнопкодавством” в парламенті планують встановити додаткові камери, зменшити можливість для “голосування зі зручних позицій”, а також створити більш жорсткий закон, який би регламентував неперсональне голосування.

Українські Національні Новини

Політика