ukenru
nabu-pid-chas-obshukiv-u-dinamo-viluchilo-dokumenti-pro-zvyazok-zi-skhemami-oblenergo-sud

НАБУ під час обшуків у "Динамо" вилучило документи про зв’язок зі схемами обленерго - суд

 • 23469 переглядiв

КИЇВ. 5 лютого. УНН. Під час обшуків службових кабінетів та приймалень, які належать та перебувають у володінні ТОВ "Футбольний клуб "Динамо" Київ", детективи Національного антикорупційного бюро України вилучили документи щодо енергетичних схем на державних обленерго. Про це свідчить текст ухвали Вищого антикорупційного суду України від 24.10. 2019 року, передає УНН.

Йдеться про обшуки, проведені детективами НАБУ 25 червня 2019 року. Дозвіл на обшуки було надано слідчим суддею Солом'янського районного суду міста Києва 13 червня 2019 року, в рамках розслідування кримінального провадження № 12015000000000200 - щодо корупції в енергетиці.

За даними ухвали суду, детективи НАБУ провели обшуки в "Динамо" з метою відшукати та вилучити речі і документи (договори, додаткові договори, угоди, додаткові угоди, специфікації до договорів, супровідні листи, звернення, комерційні пропозиції, податкові накладні тощо) щодо фінансово-господарської діяльності ПрАТ "ХК "Енергомережа", ПАТ "Запоріжжяобленерго", інших енергопостачальників з державною часткою власності (у тому числі АК "Харківобленерго", ПАТ "Черкасиобленерго", ПАТ "Одеська ТЕЦ", АТ "Хмельницькобленерго", АТ "Миколаївобленерго").

За результатами обшуків детективи виявили та вилучили низку документів, які стосуються фінансової господарської діяльності ПАТ "Запоріжжяобленерго", а саме: документи, які містять інформацію щодо компаній "Margaroza Commercila LTD" і "Lех Реrfecta Ltd", а також схеми, які містять посилання на зв'язки компаній-акціонерів Margaroza Commercila LTD та Lех Реrfecta Ltd із "Запоріжжяобленерго".

Втім, у “Динамо” зараз всіляко намагаються повернути собі вилучені документи.

В ФК стверджують, що детективи нібито вилучили “документи, які не стосуються кримінального провадження” НАБУ щодо діяльності "Запоріжжяобленерго".

Представник “Динамо” подав до НАБУ клопотання про повернення тимчасово вилученого майна, яке детектив залишив без задоволення. Згодом, клуб звернувся й до суду зі скаргою на відмову НАБУ.

Однак, вивчивши скаргу, суддя залишив її без задоволення.

Суд констатував, що вилучені детективами документи – “пов'язані із діяльністю "Запоріжжяобленерго" у 2014 році та мають значення для досудового розслідування”.

Ці документи відображають взаємовідносини між "Запоріжжяобленерго" та відповідними іноземними суб'єктами господарювання, у тому числі компанією Lех Реrfecta Ltd, яка є акціонером ПАТ "Запоріжжяобленерго". Крім того, вказані документи містять інформацію щодо бенефіціарних власників ПАТ "Запоріжжяобленерго", йдеться в ухвалі Вищого антикорупційного суду.

Нагадаємо, Національне антикорупційне бюро розслідує справу про розкрадання в енергетиці з 2015 року. Детективи Бюро підозрюють ексдепутата Дмитра Крючкова в привласненні коштів “Запоріжжяобленерго” в розмірі понад 300 млн грн.

Але мова не тільки про “Запоріжжяобленерго”. У НАБУ кажуть, що діяльність компанії “Енергомережа”, яку очолював Крючков, завдала Україні збитків у 1,4 млрд грн.

Самого Крючкова ЗМІ та окремі експерти називають “людиною Суркісів”.

Ба більше, за даними журналістів “Схем”, кошти, виручені з оборудок “Енергомережі” звозили безпосередньо в офіс братів Суркісів. І про це свідчать опубліковані журналістами записи телефонних розмов між Крючковим, Кононенком, Суркісами та іншими особами. 

Українські Національні Новини

Кримінал та НП