ukenru
na-moldovu-nasuvaietsia-khmara-pylu-iz-sakhary-zachepyt-i-ukrainu

На Молдову насувається хмара пилу із Сахари, зачепить і Україну

 • 31775 переглядiв

Хмара пилу з пустелі Сахара наближається до Молдови та України, створюючи потенційні проблеми зі здоров'ям для людей, чутливих до забруднення повітря, і видимі пилові відкладення до завтрашнього вечора.

На Молдову та Україну насувається хмара пилу з пустелі Сахари. Про це виданню NewsMaker повідомила глава відділу метеорологічних прогнозів молдавської Державної гідрометеорологічної служби, передає УНН.

Повітряна маса рухається з південного заходу Румунії. У зв'язку з тим, що ми географічно перебуваємо поруч із Румунією, очікується, що хмара пройде над територією нашої країни, зокрема над Україною, у бік Чорного моря.

- повідомила Столяр.

Деталі

Метеорологиня попередила, що люди, чутливі до забруднення повітря, наприклад, ті, що страждають на астму, можуть відчути це сильніше за інших. Це може проявлятися кашлем і чханням.

За словами Надії Столяр, повітряна маса з частинками пилу із Сахари досягне Молдови сьогодні ввечері і буде відчутна до завтрашнього вечора.

Відкладення пилу будуть помітні на автомобілях тощо тільки якщо випадуть опади, наприклад, дощ. (...) Сьогодні і завтра очікується посилення вітру. Зазвичай при посиленні вітру повітряні маси розсіюються, і пилова хмара може бути не такою помітною.

 - сказала молдавська метеорологиня.

Метеорологи Румунії теж повідомили про пилову бурю. Вони опублікували фото карт, на яких показано, як просуватимуться повітряні маси з пилом із Сахари.

З 12:00 27 березня до 22:00 28 березня циркуляція повітря залишиться переважно південно-західною і сприятиме проникненню повітряної маси з частками пилу із Сахари над Румунією Причому вищу концентрацію буде зафіксовано в південно-західних, південних і східних регіонах.

 - заявили румунські метеорологи.

Додатково

В Українському гідрометеорологічному центрі щодо бурі з пилу не повідомляли. Однак попередили про небезпечні метеорологічні явища в Україні, а саме про пориви вітру в більшості західних областей до 15-20 м/с. Рівень небезпеки жовтий.

Тетяна Салганік

Суспільство