ukenru
na-mistsi-pamyatnika-upa-v-polskikh-grushovichakh-znayshli-pokhovannya

На місці пам'ятника УПА в польських Грушовичах знайшли поховання

 • 9974 переглядiв

КИЇВ. 25 травня. УНН. Під час археологічних робіт, які проводяться управлінням з пошуку та ідентифікації Інституту національної пам'яті Польщі на кладовищі в Грушовичах під Перемишлем, у п'ятницю були виявлені поховання. Про це УНН повідомляє з посиланням на Dzieje.

"Під час робіт було виявлено поховання і наразі проходять дослідження, які можуть тривати до завтра", - представник ІНП Польщі у Жешуві Богуслав Клещинський.

Він підкреслив, що "поки немає підстав стверджувати, що вони є похованнями, пов'язаними з військовою діяльністю".

Дослідницькі роботи, розпочаті в четвер у Грушовичах, здійснюються Управлінням з пошуку та ідентифікації Інституту національної пам'яті під керівництвом віце-президента Інституту Кшиштофа Швагжика. До складу команди входять, серед іншого, археологи, судмедексперти.

У роботі як спостерігачі також беруть участь п'ять фахівців з України. Групу очолює секретар державної комісії з питань увічнення пам'яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета.

Спочатку заплановані на два дні - 24-25 травня - роботи на кладовищі у Грушовичах були продовжені на один день. Вони повинні закінчитися в суботу.

Мета робіт - визначити, чи є на місці знесеного минулого року пам'ятника на честь УПА, як заявляє українська сторона, поховання членів цього утворення.

Інститут національної пам’яті Польщі запланував 24 травня почати ексгумацію останків у Грушовичах, щоб з’ясувати, чи поховані там члени УПА. Долучитись до розкопок запросили українську сторону.

При цьому в ІНП Польщі заявили, що якщо на місці розібраного монументу у Грушовичах знайдуть останки, то кожна похована там людина матиме свою могилу, але, напевно, там не буде пам’ятника на честь УПА.

Після знесення у 2017 році пам'ятника в Грушовичах Український інститут національної пам'яті заборонив ексгумацію і легалізацію пам'яті польських жертв на території України. Питання вшанування пам'яті жертв польсько-українських конфліктів є предметом переговорів міжнародної комісії під керівництвом віце-прем'єра, міністра культури і національної спадщини Польщі Петра Гліньского і віце-прем'єра України Павла Розенка. Остання зустріч комісії відбулася у лютому поточного року.

Українські Національні Новини

Політика