mizh-tekhasom-i-bilym-domom-narostaiut-rozbizhnosti-cherez-kordon-iz-meksykoiu-ta-dii-shchodo-immihrantiv

Між Техасом і Білим домом наростають розбіжності через кордон із Мексикою та дії щодо іммігрантів

 • 26340 переглядiв

Техас і Білий дім ведуть судову тяганину через техаський закон, що дає змогу владі штату заарештовувати і депортувати іммігрантів, що суперечить федеральній імміграційній політиці.

Прикордонна служба США в безладі, пише The Wall Street Journal, оскільки суди обговорюють право Техасу заарештовувати і депортувати іммігрантів: Верховний суд дозволив Техасу самостійно почати заарештовувати та депортувати негромадян, однак інший суд США блокує подібні зусилля, передає УНН.

Деталі

Ситуація, що швидко змінюється, виникла завдяки юридичним розбіркам між Техасом і адміністрацією Байдена, яка стверджує, що штати не можуть втручатися в діяльність федеральної влади через кордон.

Верховний суд відмовився блокувати закон Техасу, відомий як SB 4, який кваліфікує незаконний перетин кордону як державний злочин і дозволяє чиновникам штату проводити арешти й депортації. Ухвалення закону було призупинено, оскільки Верховний суд розглядав прохання федерального уряду про призупинення його реалізації на час судового розгляду. Закон був оскаржений адміністрацією Байдена і групами захисників прав іммігрантів.

Проте п'ятий окружний апеляційний суд США в Новому Орлеані видав тимчасову постанову, яка дала змогу SB 4 набути чинності.

Рішення Верховного суду, в якому судді розділилися за ідеологічною ознакою, не є остаточним рішенням про конституційність закону. Попередньої доби колегія П'ятого округу проголосувала з рахунком 2:1 за те, щоб видати нову постанову, яка блокує виконання закону штатом, і призначила судове слухання на середу.

Ухвалення штатом власного імміграційного законодавства, що суперечить федеральній політиці, може мати негайні та широкомасштабні наслідки для кордону. Мігранти, які просять притулку від переслідувань, протягом тривалого часу мають право залишатися в США хоча б тимчасово, - федеральний закон США забороняє спрощену депортацію до винесення рішення у їхніх справах. Техаський закон не містить подібних винятків, що ставить питання про те, якими правами, якщо такі взагалі є, володітимуть мігранти, пише The Wall Street Journal.

США останутся в НАТО, если европейские страны будут играть "честно" - Трамп19.03.2024, 23:29

Довідкове

У грудні минулого року губернатор-республіканець Техасу Грег Ебботт підписав закон, відомий як SB 4, що дозволяє правоохоронним органам штату заарештовувати людей, яких підозрюють у незаконному в'їзді до США, надаючи місцевим поліцейським повноваження, які тривалий час делегувалися федеральному уряду.

Ебботт заявив, що закон був необхідний через нездатність Байдена забезпечити дотримання федеральних законів, які передбачають кримінальну відповідальність за незаконний в'їзд або повторний в'їзд.

Прес-секретар Білого дому Карін Жан-П'єр заявила, що техаський закон "посіє хаос і плутанину на нашому південному кордоні".

У січні 2024 року Міністерство юстиції США подало до суду, щоб заблокувати закон, який спочатку мав набути чинності 5 березня. Адміністрація заявила, що закон порушує Конституцію США і федеральне законодавство, оскільки втручається в повноваження уряду США з регулювання імміграції.

Нагадаємо

Колишній президент США Дональд Трамп не зміг забезпечити заставу у 454 мільйони доларів для апеляції у справі про шахрайство в Нью-Йорку, оскільки жодна страхова компанія не погодилася гарантувати таку велику суму.

Кулеба: шокує, що рішення про допомогу від США ще не ухвалене 19.03.24, 16:34

Ігор Тележніков

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Курс валют на 20 березня: долар перетнув позначку у 39 грн

     • 25018 переглядiв