Відповідно до даних епідеміологічних обстежень вогнищ ГКІ частка харчового шляху передачі складає 88,7%.
Серед причин захворювань ГКІ найбільша питома вага припадає на молочну продукцію — 24,5%; м’ясну продукцію — 17,2%; рибну продукцію — 5,9%.
За місцем придбання: питома вага харчових продуктів, придбаних на стихійних ринках складає 31,2%.
В 68,6% випадків захворювання на ГКІ пов’язані з вживанням продуктів, страв, які готувались та зберігались в домашніх умовах.
Нагадаємо, як повідомляв УНН, в Україні кількість отруєнь неякісними харчами у 2016 році в порівнянні з 2015 роком зросла у два рази.
За словами С.Тригубенка, причина збільшення випадків харчових отруєнь у різних регіонах України полягає у відсутності державного та ефективного контролю за якістю продуктів харчування на всіх рівня.