makron-zitknuvsya-z-ridkisnoyu-nezgodoyu-diplomativ-schodo-blizkogo-skhodu

Макрон зіткнувся з рідкісною незгодою дипломатів щодо Близького Сходу

 • 55567 переглядiв

КИЇВ. 15 листопада. УНН. Група французьких дипломатів підписала вельми незвичайний спільний меморандум, у якому засуджує те, що, на їхню думку, є проізраїльською упередженістю з боку президента Франції Еммануеля Макрона, що посилює тиск на французького лідера після суперечливих заяв щодо конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС. Про це пише AFP, передає УНН.

Деталі

Французька щоденна газета Le Figaro повідомила у понеділок, що близько дюжини французьких послів, акредитованих у країнах Близького Сходу та Північної Африки, підписали конфіденційну ноту, назвавши її "безпрецедентним жестом у новітній історії французької дипломатії в арабському світі".

Точний зміст телеграми не розголошується, хоча дипломати та джерела, які розмовляли з AFP, підтвердили її існування.

Дипломатичне послання, відправлене як офіційна, але конфіденційна "нота" до Міністерства закордонних справ, відображає занепокоєння деяких чиновників на набережній Орсе з приводу політики Макрона щодо війни, спровокованої безпрецедентною атакою ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня та жорстокими ізраїльськими бомбардуваннями сектору Газа, що послідували після цього.

"Це внутрішня нота професійного характеру, незвичайна за своєю формою, оскільки вона має колективний характер", - заявив AFP колишній посол Франції в Йорданії Дені Бошар.

Дипломат із Парижа, який побажав залишитися невідомим, заявив, що витік інформації про існування ноти "не випадковий".

"Це висловлення стурбованості тим, що Франція втрачає вплив, у тому числі в країнах, з якими у неї традиційно були хороші відносини, таких як Ліван, Йорданія та Єгипет", - сказав Бошар.

Прессекретар МЗС Франції Анн-Клер Лежандр заявила, що Париж не коментуватиме дипломатичне листування конфіденційного характеру. "Дипломатія - це не питання індивідуальних думок, висловлених у пресі", - сказала вона.

Ів Обен де ла Мессузьєр, колишній посол в Іраку та Тунісі, заявив, що нота з'явилася через "нерозуміння", яке політика Макрона щодо ізраїльсько-палестинського конфлікту викликала у деяких послів. Він особливо наголосив на нещодавньому закликові Макрона включити палестинських бойовиків ХАМАС до списку цілей міжнародної коаліції проти угруповання "Ісламська держава", зазначивши, що багато арабських країн не приєднаються до такої ініціативи.

Він сказав, що політика Макрона зробила зовнішню політику Франції "нерозбірливою", ускладнивши роботу дипломатів на місцях.

Обен де ла Мессузьєр заявив, що ізраїльсько-палестинський питання було "структурним елементом зовнішньої політики Франції" протягом багатьох десятиліть. А в останні роки ізраїльсько-палестинський конфлікт втратив свою "центральність" для Франції, сказав він, зазначивши, що Макрон не згадав про проблему, яка існувала десятиліттями, у своїй промові перед послами у серпні минулого року. "Ситуація дуже серйозна, тому що йдеться про втрату впливу у регіоні", - додав він.

Дехто стурбований тим, що Франція втратила імідж країни, яка шукає збалансований підхід до вирішення конфлікту між Ізраїлем та палестинцями. "В арабських країнах зростає розуміння того, що Франція підтримує Сполучені Штати і надає майже беззастережну підтримку Ізраїлю", - сказав Бошар.

Радник прем'єр-міністра Іраку Мохаммеда Шіа аль-Судані заявив, що заяви Макрона, особливо під час його візиту до Ізраїлю, не залишилися непоміченими. "Президент Франції втратив авторитет в арабському світі і свою репутацію", - заявив радник AFP на початку листопада на умовах анонімності.

І Бошар, і Обен де ла Мессузьєр заявили, що французькі дипломати також стурбовані тим, що дипломатична команда Єлисейського палацу усунула Міністерство закордонних справ. Речниця МЗС Франції Лежандр наполягала на тому, що міністерство зберігає свою владу. "Кожна міжнародна ситуація є предметом численних внесків наших дипломатичних установ", - сказала вона.

Доповнення

24 жовтня президент Франції Еммануель Макрон відвідав Ізраїль для закликів до відновлення ізраїльсько-палестинського мирного процесу.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Загроза ударних дронів на Хмельниччині залишається - ПС ЗСУ

     • 58246 переглядiв

    Легалізація канабісу в Німеччині відкладається - ЗМІ

     • 27874 переглядiв

    На Хмельниччині вибухи, працює ППО

     • 92044 переглядiв

    Ще плюс 1130 окупантів: Генштаб оновив дані про втрати ворога

     • 100228 переглядiв