maibutnii-premier-niderlandiv-zaklykav-hromadian-turechchyny-obraty-novoho-prezydenta

Майбутній прем'єр Нідерландів закликав громадян Туреччини обрати нового президента

 • 23431 переглядiв

Нідерландський ультраправий політик Герт Вілдерс закликав до обрання нового лідера Туреччини громадянами, які "підтримують секуляризм". Про це повідомляє Bloomberg, пише УНН.

Я виграв вибори в Нідерландах. І я бажаю, щоб громадяни Туреччини, які підтримують секуляризм і кемалізм, обрали нового лідера, який зможе перемогти на наступних виборах,

- сказав Вілдерс, який здобув перемогу на виборах 22 листопада.

Деталі

Вілдерс давно закликав до обмеження імміграції мусульман до Нідерландів. Він раніше критикував Ердогана, закликав до обрання нового турецького лідера, який зупинить приплив більшої кількості арабів до Туреччини, захистить турецьких жінок, підтримає робітничий клас і припинить корупцію.

Ердоган переміг просвітську партію Туреччини на початку цього року, і його 20-річне правління перейшло у третє десятиліття. Наступні президентські вибори у Туреччині заплановані на 2028 рік. Водночас головна опозиційна Народно-республіканська партія Туреччини вже обрала нового лідера перед місцевими виборами у березні.

Вілдерс, який отримав більше місць, ніж передбачали будь-які опитування, наразі веде переговори з трьома іншими партіями щодо формування правої коаліції з ним на посаді наступного прем'єр-міністра країни. Хоча чотири сторони, ймовірно, досягнуть угоди щодо зменшення міграції, такі теми як допомога Україні, співпраця з Європейським Союзом та кліматична політика можуть ускладнити переговори. Останні опитування громадської думки вказують на все більшу підтримку Партії свободи Вілдерса.

Нагадаємо

Вілдерс отримав 37 зі 150 місць у парламенті зі своєю праворадикальною Партією свободи (PVV), після чого планував сформувати коаліцію разом із центристською партією NSC і правою ліберальною партією VVD прем’єр-міністра Марка Рютте, який йде у відставку. Однак VVD вже відмовився від участі в уряді, що ускладнює 60-річного Вілдерса знайти стабільну праву більшість. У кращому випадку він тепер може прагнути до уряду меншості, крім того, як зазначив сам Вілдерс: "формування уряду може зайняти місяці".

Нідерланди нададуть наступного року військової допомоги Україні на 2 мільярди євро17.11.23, 14:56 • [views_9255]

Ольга Розгон

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі