kuleba-pro-perehovory-pro-chlenstvo-navit-ne-khochu-hovoryty-pro-ruinivni-naslidky

Кулеба про переговори про членство: навіть не хочу говорити про руйнівні наслідки, які відбудуться, якщо Єврорада не ухвалить цього рішення

 • 103289 переглядiв

Угорщина чинить опір тиску ЄС щодо початку переговорів про членство з Україною, створюючи потенційний глухий кут напередодні саміту ЄС, який відбудеться цього тижня

Угорщина у понеділок заявила, що не піддасться тиску з боку інших держав ЄС, щоб дати зелене світло для переговорів про членство з Україною, готуючи основу для протистояння на саміті ЄС цього тижня. Це відбувається на тлі того, як голова МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що для його країни та ЄС буде "руйнівним", якщо на саміті 14-15 грудня не буде дано добро на переговори про членство та збільшення допомоги Україні, повідомляє Reuters, пише УНН.

Деталі

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який хвалиться своїми зв'язками з президентом рф володимиром путіним, пригрозив накласти вето на переговори щодо допомоги та розширення.

Інші держави ЄС, у тому числі найбагатший член ЄС Німеччина, заявили, що підтримують початок переговорів із Україною щодо тривалого процесу приєднання до блоку, але Будапешт уперся щодо цього.

"Більшість європейських політиків хочуть ухвалювати такі важливі рішення, які є абсолютно непідготовленими і не мають стратегічної згоди щодо майбутнього Європи", - написав міністр закордонних справ Петер Сійярто у Facebook перед зустріччю міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі, яка допоможе підготувати саміт.

"Ми не піддамося жодному тиску... незалежно від того, звідки він походить, від кого і який це шантаж чи обіцянка", - зазначив він.

"Я хочу вірити, що європейці будуть єдині... і сьогодні ми надішлемо ясний сигнал нашому угорському колезі, щоб так і було", - заявила міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс назвав це "зіткненням ідеологій між тими, хто хоче, щоб Європа була сильною, і тими, хто взагалі не хоче ЄС".

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, який брав участь у зустрічі міністрів закордонних справ ЄС, заявив, що нездатність на саміті цього тижня домовитися про відкриття переговорів щодо вступу покаже, що ЄС не в змозі виконати історичні зобов’язання.

"Я не можу собі уявити, я навіть не хочу говорити про руйнівні наслідки, які відбудуться, якщо (Європейська) Рада не ухвалить цього рішення", - сказав він, назвавши його "матір'ю всіх рішень".

"Оскільки ЄС знову намагається заручитись підтримкою Орбана для України, очікується, що виконавча Європейська комісія цього тижня відкриє Будапешту доступ до 10 мільярдів євро", - пише видання.

Дипломати заявили, що відповідні спроби Грузії та Боснії реалізувати свої надії на вступ до ЄС, які підтримує Орбан, зазнають невдачі, якщо Угорщина накладе вето на переговори з Україною, але деякі також заявили, що компроміс все ще можливий.

"Ті, хто очікує, що Орбан поступиться, описали можливий компроміс, перенісши початок переговорів з Україною на березень. (...) Інші кажуть, що, можливо, Орбана не вдасться переконати", - зазначає видання.

Юлія Шрамко

Політика

    Популярні

    Новини по темі