ukenru
kriminalizatsiya-alkogolnoyi-kontrabandi-dozvolit-viddati-derzhborgi-nardep

Криміналізація алкогольної контрабанди дозволить віддати держборги — нардеп

 • 8354 переглядiв

КИЇВ. 12 квітня. УНН. Контрабанда алкоголю та тютюну руйнує економіку України. Таку думку у коментарі УНН висловив народний депутат, член податкового комітету ВРУ Роберт Горват.

"Доходи тютюнових та алкогольних акцизів можуть наповнювати український бюджет у дуже значних об'ємах. Якби ми повернули торгівлю цими товарами у законне русло, то за кілька років ми б віддали 50% держборгу України.

Але сьогодні все навпаки — підакцизні товари вивозять з України, доходи осідають у кишенях нелегалів. Особисто я вважаю, що за контрабанду алкоголю та тютюну потрібно саджати у в'язницю. Треба боротися за те, щоб акциз із законно проданих сигарет чи алкоголю прямував до бюджету України ", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Журналісти розповіли про схему контрабанди української горілки до ЄС 

Нардеп нагадав, що у 2015 році депутати ВР пропонували криміналізувати контрабанду алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

"Але документ завис у повітрі, як і багато інших корисних законопроектів. Чому — не знаю, мабуть, це питання треба поставити голові ВР, погоджувальним радам..." - каже він.

Горват додав, що свого часу Україна мала проблеми з незаконним експортом лісу. Сьогодні контрабанда лісу карається позбавленням волі.

"З контрабандою лісу розібралися, тому що сьогодні в Україні, переважно, ціни на ліс дорожчі, ніж в Європі. Контрабанда лісу просто перестала бути цікавою. Але це не означає, що треба чекати, поки алкоголь та цигарки в Україні стануть дорожчими, аніж в ЄС. Діяти потрібно сьогодні", - сказав нардеп.

Як писав УНН, юристи також виступили за криміналізацію контрабанди алкогольної та тютюнової продукції.

Нагадаємо, за даними видання "Капітал", з України горілчана продукція контрабандою може поставлятися в країни ЄС, зокрема, до Великої Британії.

"Щоб не платити податки, акцизи і всілякі митні платежі, за паперами горілка (зі Львова - ред.) буде продаватися спочатку в Африку в офшорні зони, потім в Литву. Відвантажувати ж її планують відразу в Тракаї (місто в Литві) на величезному логістичному складі. Там вона буде чекати того часу, поки по паперах проведуть операцію, після чого товар "повз лондонську скарбницю" перекочує на полиці британських магазинів. За цей час вартість однієї пляшки контрабандного напою збільшиться в 5 разів - з 4 до 18 фунтів, 14 з яких українські "схемачі" очікують покласти собі в кишеню", - зазначає видання з посиланням на розслідування журналістів, опубліковане в українських ЗМІ.

"Капітал" вказує на можливу причетність до організації такої схеми іноземця Ніла Сміта, відомого в Україні за торішнім гучним скандалом зі спробою рейдерства торгової марки Medoff.

Зауважимо, що обсяги легального виробництва горілки в Україні скорочуються вже 5 років, а внутрішній ринок алкогольної продукції тінізований на понад 60%.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП