ukenru
kozhen-chetvertiy-ukrayinets-otrimuye-zarplatu-v-konverti-dfs

Кожен четвертий українець отримує зарплату в конверті - ДФС

 • 14770 переглядiв

КИЇВ. 5 жовтня. УНН. В Україні досить високий рівень тінізації оплати праці. 46% суб'єктів господарювання, які перевірялися на предмет виплат зарплат "в конвертах", мають порушення. Про це в ефірі одного з українських інтернет-каналів розповів виконуючий обов'язки заступника голови ДФС України Євген Бамбізов, передає УНН.

"За даними Держстату 8 мільйонів з 26 мільйонів працюючих українців отримують зарплату в конвертах - повністю або частково. Тобто масштаби вельми істотні ", - повідомив він.

Тінізація оплати праці призводить до недоотримання величезних сум податків місцевими бюджетами, додав чиновник.

У свою чергу, штрафна санкція за одного неоформленого працівника становить 112 тис. грн, відзначив Бамбізов.

Нагадаємо, на початку вересня Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман анонсував масову перевірку роботодавців на предмет нелегального працевлаштування. За словами Бамбізова, перевірка проводитиметься спільно силами ДФС, Нацполіціі і Державної служби з питань праці.

Проти такої ініціативи уряду виступили представники Радикальної партії Олега Ляшка. Зокрема, депутат Сергій Рибалка заявив, що "такі заходи приведуть до підвищення корупційної складової і наповненню кишень інспекторів", пишуть "Подробности".

При цьому, згідно з даними штатного розкладу сімейної компанії Сергія Рибалки ТОВ "Снек експорт", (належить батькові політика), її співробітники отримують мінімальну заробітну плату.

Така ситуація, кажуть експерти, може якраз свідчити про те, що на підприємстві практикують заробітну плату в конвертах з метою ухилення від оподаткування.

"Якщо відкинути безвідповідальність і звичку працювати в "чорну", навантаження на український Фонд заробітної плати є дуже великим. Тому, у важкі часи роботодавці шукають собі можливості, щоб це навантаження не позначалося на інших показниках. Тому ми маємо те, що маємо, коли офіційно виплачується тільки мінімальна зарплата, а решта - видається "налом", - пояснив заступник голови комітету з питань захисту бізнесу і прав власності Федерації роботодавців України Олег Вачаєв.

Українські Національні Новини

Економіка