koordynatsiina-hrupa-g7--hovoryly-pro-posylennia-zakhystu-enerhoobiektiv-ta-popovnennia-zapasiv-obladnannia-ukrainskykh-enerhetykiv-2

Координаційна група G7+ : говорили про посилення захисту енергообʼєктів та поповнення запасів обладнання українських енергетиків

 • 72822 переглядiв

Координаційна група G7+ обговорила підтримку енергетичного сектору України, зосередившись на посиленні захисту енергетичної інфраструктури та поповненні обладнання для швидкого ремонту. США надали грант у розмірі $25 млн Фонду енергетичної підтримки України.

Днями пройшла онлайн-зустріч високого рівня Координаційної групи G7+ щодо надання допомоги енергосектору України. Про результати цих перемовин повідомили в Міністерстві енергетики України, передає УНН.

Після торішніх масованих атак ракетами та дронами  ми доклали великих зусиль, щоб відновити наш енергетичний сектор та підготуватися до цієї зими. Лише кілька днів тому через сильну негоду було знеструмлено понад 2 тисячі населених пунктів, ще понад 400 - без світла через обстріли.  Планові відключення в Україні не застосовуються. Більше того - попри негоду та постійні обстріли, енергетики відновлюють електропостачання, як тільки з’являється можливість.

 - повідомив Ярослав Демченков. 

Деталі

Засідання високого рівня Координаційної групи G7+ з надання допомоги енергосектору України під керівництвом Джеффрі Пайєтта, заступника Державного секретаря США, відбулось в режимі онлайн-зустрічі. Від Міністерства енергетики в заході  взяв участь заступник міністра енергетики України Ярослав Демченков. 

На засіданні також були присутні очільники Секретаріату Енергетичного Співтовариства, представники Програми розвитку ООН та інших агенцій системи ООН, міжнародних організацій, зовнішньополітичних та енергетичних відомств країн G7+.

Учасники засідання повідомили про допомогу українському енергосектору, яка особливо потрібна з урахуванням обмеженого часу, адже російські атаки на енергосектор тривають і можуть посилитися будь-якої миті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Клименко прозвітував перед послами країн G7 про реформи в МВС та розслідування воєнних злочинів

Джеффрі Пайєтт повідомив учасникам про грантовий внесок США до Фонду підтримки енергетики України на загальну суму 25 мільйонів доларів США, аби підтримати енергосистему цієї зими. 

Це перший внесок від американських партнерів до Фонду, створеного за ініціативи міністра енергетики Германа Галущенка та єврокомісара Кадрі Сімсон. 

Ярослав Демченков подякував за цю допомогу та наголосив на важливості поповнення запасів обладнання, необхідного енергетикам для швидкого ремонту енергетичних обʼєктів, на випадок їхніх пошкоджень через обстріли.

Він таокж підкреслив, що Міністерство енергетики України, енергетичні компанії та партнери зіткнулися з реаліями складних графіків виробництва енергообладнання, логістики та проблем безпеки. І це потребує оперативного вирішення. 

На зустрічі також підняли питання посилення захисту енергетичної інфраструктури. Міністр енергетики України Герман Галущенко неодноразово підкреслював, що найкращим захистом для енергообʼєктів залишаються засоби протиповітряної оборони. Крім того, Україна продовжує впроваджувати заходи з посилення фізичного захисту енергетичної системи. 

Ми також думаємо про майбутнє  і починаємо підготовку до наступної зими. Уряд докладає максимум зусиль для планування, модернізації та децентралізації енергетичної системи України. Зокрема вивчаються технології та проєкти з розподіленої генерації.  Це дозволить зробити регіони більш енергетично незалежними та підвищить стійкість і стабільність енергосистеми.

- розповів Ярослав Демченков. 

Нагадаємо

На цьому тижні представники українського Міненерго зустрілись із німецькою делегацією, яку очолила керівниця Робочого штабу з питань України від Федерального міністерства економічного співробітництва Німеччини Ульріке Хопп-Нішанка. На зустрічі говорили про залучення інвестицій до українських проєктів з розподіленої генерації, та прискорення енергетичного переходу й інтеграції українських енергетичних ринків до загальноєвропейських. 

Тетяна Салганік

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    В Україні дали старт "Дія.Офіс" для держслужбовців

     • 70379 переглядiв