ukenru
kolishniy-posol-litvi-v-rf-zatrimaniy-za-pidozroyu-v-koruptsiyi

Колишній посол Литви в РФ затриманий за підозрою в корупції

 • 10180 переглядiв

КИЇВ. 8 квітня. УНН. Служба спецрозслідування затримала колишнього посла Литви в Росії Рімантаса Шидлаускаса. Про це повідомляє УНН з посиланням на Delfi.

Співробітники Вільнюського управління РСР Литви в рамках досудового розслідування про ймовірну торгівлю впливом у неділю затримали генерального директора Литовської асоціації палат торгівлі, промисловості та ремесел, колишнього дипломата Рімантаса Шидлаускаса і ще двох осіб, пише видання.

Як зазначили у службі, дані досудового розслідування дозволяють обґрунтовано підозрювати, що Шидлаускас і співробітник філії одного закордонного акціонерного товариства в Литві домовилися прийняти хабар у громадянина РФ, який управляє контрольним пакетом акцій одного російського банку.

Підозрюється, що за хабар Шидлаускас пообіцяв, користуючись своєю колишньою довголітньої роботою на дипломатичній службі, вплинути на певних осіб, щоб росіянину була видана віза шенгенської держави.

За даними інформаційного агентства BNS, затриманий громадянин РФ - Ринат Насиров, який з сестрою володіють "Новим промисловим банком".

Як повідомлялося в російських ЗМІ, Центробанк Росії в лютому 2018 року зупинив дію ліцензії "Нового промислового банку", що входить до групи найбільших малих за вартістю майна комерційних банків Росії, через багаторазових порушень вимог до превенції фінансування тероризму та відмивання грошей, пише видання.

Ліцензія цього банку 3 серпня 2018 року було анульовано.

При цьому, посол Литви в Росії Ремігіюс Мотузас в понеділок сказав, що нічого не знає про розслідування. Він також заявив, що не існує можливостей вплинути на дипломатів при видачі шенгенських віз.

"Не може бути ніякого впливу, тому що вимоги встановлені нашими правовими актами і також правовими актами про шенгенську візу, тобто правовими актами Єврокомісії. Кожен громадянин, який звертається, повинен відповідати вимогам для отримання шенгенської візи. Відомо, що наше посольство видає національні, шенгенські візи, у Росії 17 візових центрів, але остаточне рішення завжди приймає консули нашого посольства, які, згідно з консульській статуту, самостійні і незалежні в прийнятті рішень", - зазначив Мотузас.

Він сказав, що спілкувався з Шидлаускасом дуже давно як з представником асоціації промисловців з питань бізнесу.

Як зазначило видання, Шидлаускас після відновлення незалежності Литви працював у МЗС, багато років очолював Консульський департамент МЗС. Він працював послом Литви в Канаді, а в 2002-2008 роках - послом в Росії. З 2009 року він очолює асоціацію палат торгівлі, промисловості та ремесел.

Як повідомляв УНН, бразильські правоохоронці затримали колишнього президента країни Мішела Темера у справі про можливу корупцію при будівництві атомної станції "Ангра 3". Однак згодом суддя федерального суду в Ріо-де-Жанейро розпорядився звільнити Темера з-під варти.

Українські Національні Новини

Новини Світу