В цілому про ігристе вино існує багато міфів і хибних тверджень, кажуть експерти. Українці, наприклад, люблять пити цей напій з шоколадом і цукерками.
"Часто гастрономічні поєднання можуть змінити сприйняття смаку напою", - попереджають фахівці.
Міф №1. Шоколад і "шампанське" - ідеальне поєднання
Насправді ж шоколад володіє сильним домінантним смаком і часто може спотворити сприйняття напою, особливо це стосується сухих ігристих і брюта. На тлі насиченого смаку шоколаду будь-яке сухе вино може здатися кислим.
Міф №2. Ігристе вино подають тільки до десертів
Насправді цей напій - відмінний аперитив. У всьому світі ігристе вважається одним з кращих для споживання перед трапезою. Таке вино покращує апетит. Також ігристі вина чудово поєднуються з нежирною рибою, морепродуктами, сирами і фруктами.
Міф №3. Відкривати ігристе як "салют"
Напевно, кожному з нас доводилося відкривати ігристе вино. У новорічну ніч з цього ритуалу часто влаштовують справжні салюти. Однак відкривати таке вино гучно вважається непристойним. За етикетом пляшку слід навпаки відкорковувати обережно і тихо. Щоб зробити це, необхідно охолодити її максимально сильно і не міцно утримувати пробку так, що б вона залишилася в руці після відкупорювання.
"Що стосується келихів, то найчастіше ігристе розливають в так званий "флют" подовженої форми. У такому посуді воно довше "грає"", - говорять експерти.
Цікавим є той факт, що в одній пляшці ігристого уживаються близько 49 мільйонів бульбашок.
"Вино завдяки їм і отримало свою назву - "ігристе". У ньому відбувається так званий "перляж" - від французького "perle" - "перлина". Саме так романтично назвали гру бульбашок", - пояснили фахівці.
Як повідомляв УНН, українці стали більше споживати вина саме вітчизняного виробництва.