klychko-vidreahuvav-na-znesennia-sadyby-zelenskykh-ta-mitynh-proty-noho

Кличко відреагував на знесення садиби Зеленських та мітинг проти нього

 • 47777 переглядiв

Мер Києва назвав знесення садиби Зеленських цинічною провокацією. Він прокоментував протест під КМДА та закликав звертатися до парламенту й уряду щодо захисту історичних будівель.

Мер столиці Віталій Кличко відреагував на знесення садиби Зеленських в Києві та протест місцевих жителів, які вимагали під КМДА припинити руйнування історичної частини міста та скандували "Кличко – мародер", передає УНН.

Несанкціоноване знесення садиби Зеленських вважаю цинічною провокацією. Особливо за кілька днів після того, як до Департаменту охорони культурної спадщини КМДА надійшов пакет доопрацьованої облікової документації щодо присвоєння будівлі на вул. Олександра Кониського, 22 статусу пам’ятки. Зроблено це було на підтримку петиції щодо збереження старовинної будівлі

- написав Кличко в Telegram.

Також мер прокоментував мітинг, який люди влаштували під КМДА, вимагаючи припинити руйнування історичної частини Києва та скандуючи 'Кличко – мародер'.

Активісти приходять під будівлю мерії. Мовляв, "Кличко зніс памʼятку". Але чому обурені демонстранти не йдуть і не ставлять питань парламенту, який вже понад 5 років так і не ухвалив поданий містом законопроект, щоб столиця мала важелі впливу на недобросовісних власників старовинних будівель? Чому не звертаються до уряду, від якого місто вже стільки років вимагає повернути у власність громади будинок Сікорського, який перебуває на балансі Міноборони

- написав Кличко.

Кличко заявив, що Кабмін заблокував передачу громаді Гостинного двора, який місто разом з активістами повернуло з приватної власності в державну.

Столиця стільки звернень зробила, щоб повернути в місто будівлю, яка руйнується, відреставрувати її та створити музей відомого авіаконструктора. Той же Кабмін заблокував передачу громаді Гостинного двора, який місто разом з активістами повернуло з приватної власності в державну. А памʼятка теж стоїть без реконструкції і руйнується

 - зазначив мер. 

Окрім того, він заявив, що за останні роки місто направило до Мінкульту десятки звернень про те, щоб занести понад півтори тисячі пам’яток та щойно виявлених об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

А внесло міністерство тільки близько сотні. Окрема теж тема — реагування правоохоронних органів на випадки руйнувань забудовниками старовинних будівель

- написав Кличко.

Скандал із реконструкцією на столичній Рейтарській: у Мінкульті визнали, що будівля відповідає усім критеріям пам’ятки архітектури26.09.23, 21:23 • [views_394995]

Контекст

У Києві незаконно знесли садибу Зеленських, яка є значною історичною будівлею. Мінкульт не надавав дозволів на демонтаж і закликав правоохоронців звернути увагу на спробу знищення історичної забудови.

Поліція також заявила про відкриття провадження у зв'язку зі знесенням будівлі.  Через знесення сотні киян мітингували під КМДА, вимагаючи припинити руйнування історичної частини Києва та скандуючи 'Кличко – мародер'.

В Офісі Генпрокурора зауважили, що знесення садиби Зеленських відбулося попри її арешт.

Додамо

Активісти громадської організації "Спадщина" повідомляли в липні, що Київська міська рада передала під забудову або знесення 6 об'єктів, серед яких пам'ятки архітектури.

Анна Мурашко

Політика

    Популярні

    Новини по темі