klimatychnyi-samit-v-dubai-dobihaie-kintsia-uchasnyky-namahaiutsia-uzghodyty-pidsumkovu-zaiavu-cop28

Кліматичний саміт в Дубаї добігає кінця: учасники намагаються узгодити підсумкову заяву COP28

 • 29495 переглядiв

Учасники COP28 розійшлися в думках щодо формулювань про відмову від викопного палива в підсумковій заяві, оскільки саміт закінчується у вівторок, а терміни для узгодження дуже стислі.

Країни-учасниці кліматичного саміту COP28 у Дубаї намагаються узгодити підсумкову заяву, але не можуть дійти згоди щодо остаточного формулювання. Про це повідомляє УНН з посиланням на Euronews.

Деталі

Зазначається, що учасники кліматичного саміту сперечаються про можливу угоду про поступову відмову від викопного палива. 

На тлі цієї ситуації виконавчий секретар Рамкової конвенції ООН про зміну клімату Саймон Стіл закликав припинити тактику блокування угоди.

Ми зібралися тут, щоб обговорити два питання. По-перше, наскільки високі наші амбіції щодо пом'якшення наслідків зміни клімату, а по-друге, чи готові ми підтримати цей перехід відповідними засобами для його здійснення?

- заявив Саймон Стіл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: G7+ та Україна започаткували партнерство у сфері чистої енергетики на COP28

Відомо Саудівська Аравія та Ірак виступають проти включення формулювань до тексту угоди щодо відмови від використання вугілля, нафти та газу.

Натомість представники ЄС прагнуть, щоб конференція завершилася чіткою угодою про поступову відмову від викопного палива. 

Якщо викидів буде більше, планета закипить. Ось чому ми тут. Ми маємо цьому запобігти

- заявив комісар ЄС зі зміни клімату Вопке Гукстра.

Доповнення

Кліматичний саміт COP28 завершується у вівторок, тож часу на ухвалення угоди залишилося зовсім небагато. Якщо країни-учасниці конференції погодяться поступово відмовитися від викопного палива або навіть відмовитися від використання нафти, вугілля та газу, це стане історичним моментом.

Нагадаємо

Саудівська Аравія та деякі країни ОПЕК чинять опір рішучим кліматичним діям на COP28, а європейські міністри висловлюють розчарування. Конференцію затьмарює напруженість у зв'язку з питаннями відмови від викопного палива та побоюваннями щодо надмірного впливу ОПЕК.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖCOP28: делегати домовилися про початок роботи фонду допомоги країнам, що розвиваються

Володимир Омельченко

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі